Helyi közélet

2012.11.16. 08:17

Nézőpont: Lustakertek divatja

Törvényi könnyítéssel igyekszik a háztáji gazdálkodást visszacsempészni szokásrendszerünkbe kormányunk, mondván, fontos, hogy egészséges és jó minőségű élelmiszert együnk. S különben is, manapság emelkednek az élelmiszerárak, sokan csak nehezen tudják előteremteni a mindennapi betevőre a pénzt. <a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Kovács Zsolt jegyzete.</a>

Törvényi könnyítéssel igyekszik a háztáji gazdálkodást visszacsempészni szokásrendszerünkbe kormányunk, mondván, fontos, hogy egészséges és jó minőségű élelmiszert együnk. S különben is, manapság emelkednek az élelmiszerárak, sokan csak nehezen tudják előteremteni a mindennapi betevőre a pénzt. Kovács Zsolt jegyzete.

Tehát, ahol csak lehet, és erre hajlandóság van, tartsunk állatokat, termeljünk zöldséget és gyümölcsöt. Ha pedig ennek akadálya bármilyen helyi rendelet, mert, teszem azt, a turistákkal és egyben idegenforgalmi adót fizető vendégekkel tömött fürdő vagy a kemping közelében valaki malacot akar tartani és kertje termőképességét istállótrágyával szándékozik javítani, nehogy már egy helyi rendelet miatt ne tehesse azt meg.

Megjegyzem, ebben a történetben nem a disznószag, a hajnali kakaskukorékolás, a rotációs kapa zaja vagy a reggeli harmatos magágy érett trágya illatú lehelete a legnagyobb probléma. De még csak nem is a mindemiatt nyüszítő vendégek vagy az élelmiszer-termelő tevékenységet szóvá tevő, komfortérzetük terén deficitet elszenvedő szomszédok rosszallása a legfőbb akadályozó tényező. Hanem mi magunk vagyunk azok.

Mégpedig azért, mert nagyon sokan elszoktak az élelmiszer-termeléstől. Még az egészen kicsi falvakban is. Egy sor tuja, fű, gyerekjátszó, virág az udvarra, és kész a kert! Igazuk van, hiszen, ezzel van a legkevesebb baj. Olcsó élelmiszer? Az van és lesz is a szuper- és hipermarketben! És azért csak el kell menni. Szerintem hozhat a kormány bármilyen jogszabálykönnyítést, ha az emberek hozzáállása nem változik legalább valamelyest, élelmiszer-termelési hajlandóságunkban nem lesz előrelépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában