Korábban titkos katyni iratokat tett nyilvánossá Moszkva

Az orosz állami levéltár a katyni mészárlással kapcsolatos, korábban titkos iratokat hozott nyilvánosságra szerdán, Dmitrij Medvegyev orosz elnök parancsára – közölte a levéltár.

A titkosítás alól az 1990-es években feloldott dokumentumokat eddig csak kutatók nézhették meg.

Az orosz elnök parancsára az orosz állami levéltár a weboldalán nyilvánosan elérhetővé tette “a Katyn problémával” kapcsolatos eredeti iratok elektronikus másolatát – jelentette be a levéltár egy közleményben. A levéltár szóvivője, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a kérdéses dokumentumokat már az 1990-es években feloldották a titkosítás alól, de eddig csak a témára specializálódott kutatók tekinthettek az iratokba.

Lengyelország már régóta követeli a kérdéses dokumentumok nyilvánosságra hozatalát Moszkvától.

A második világháború elején nagyjából 22 ezer lengyel katonát és tisztet öltek meg a szovjet csapatok a volt Szovjetunió területén. Az áldozatok tartalmazó első tömegsírokat a katyni erdőben fedezték fel.

Lech Kaczynski lengyel elnök a vérengzés hetvenedik évfordulójára tartott Katyn közelébe, amikor elnöki különgépe leszállás közben a földnek csapódott. A balesetet senki sem élte túl a fedélzeten lévő 96 ember közül, akik között magas rangú lengyel vezetők is voltak.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,