Korábban kezdődött a nyári „akcióláz” Debrecenben is

Idén szokatlanul hamar kezdték el a ruházati-kereskedők a készleteik leárazását Debrecenben. Vannak üzletek ahol már 60-70 százalékosak az árleszállítások. A megkérdezett butikokban elmondták, a hasznuk nagy akciók mellett is magas, tehát megéri nekik ez a fajta vásárló csalogatás.

. – Az üzletek egész évben folyamatosan akcióznak, de minden évszakban van egy kiemeltebbnek mondható időszak, s idén a nyári árzuhanásokat valóban hamarabb kezdték a megszokottnál – mondta Pálosi Gábor, a debreceni Inter-Max üzlet egyik eladója. – Ennek egyik oka a gazdasági válság, másrészről pedig az érettségik és diplomaosztók után több fiatal keresi a márkásabb ruhákat, ilyenkor jobban megéri az árakat csökkenteni – adott magyarázatot a szezonközepi kedvezményekre. Hozzátette, a legtöbb magyar vásárló tudatosan keresi a leértékelt ruhákat, hiszen nemcsak a pénztárcájuknak kedvez, hanem egy aklalommal több darabot is vihetnek haza. – Ellentétben a külföldiekkel, akik meg tudják fizetni a ruhákat az eredeti áron is – jegyezte meg. 

 Kevés pénzből többet

Kíváncsiak voltunk, mit szólnak mindehhez a vásárlók. – Nekem is feltűnt, hogy korábban kezdték a leárazásokat az előző évekhez képest, de ezt biztos a válság is befolyásolta – vélekedik Mészáros Hajnalka. Elmondta ő is előszeretettel használja ki a kedvező vásárlási lehetőségeket, hiszen így többet kap a pénzéért. Megjegyezte, szerinte az emberek amúgy is egyre kevesebbet szánnak ruhákra, ezért is kell a kereskedőknek ügyesen forgatni az árut.
Kovács Katalin nem figyel tudatosan az akciókra, mert – mint mondta – inkább a minőséget és a kiválasztott darabok külsejét figyeli, mintsem az árát. Mindettől függetlenül nem tapasztalt számottevő árcsökkenést a butikokban és a nagyobb ruházati üzletekben. – Feltételezem, megéri az üzlettulajdonosoknak ez a fajta árpolitika, hiszen ha nem lenne rajta hasznuk biztos nem csinálnák – osztotta meg velünk véleményét. 
 

Nem ellenőrizhető

De vajon mitől akciós egy ár? Tényleg olcsóbban kapjuk, ha az van ráírva? Ki ne hallott volna már olyan esetről, hogy egy bizonyos termék 100 forintba került, s attól lett „akciós”, hogy feléírták, eredeti ár: 120 forint, s azt húzták át.
– Régen volt árnyilvántartási kötelezettsége a kereskedőknek, amit a hatóságok ellenőrizhettek is. Ilyen kötelezettségük ma már nincs, ilyen módon a fogyasztóvédelmi felügyelők nem is ellenőrizhetik azt, hogy az adott termék akciós árát hogyan képezte a kereskedő – tudtuk meg Jenei Gézától a Hajdú-Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatójától.
 
HBN–BVZS, VVN