Kopogtatócédula vásárlásáért feljelentést tesz az MSZP

Az MSZP büntetőfeljelentést tesz, mert egy birtokukba került hangfelvétel alapján szerintük Szombathelyen a Fidesz étkezési jegyekért cserébe kopogtatócédulák vásárlásával bízta meg a helyi roma kisebbséget – jelentette be pénteken Budai Bernadett, a párt szóvivője.

Oroszvári Péter, az MSZP egyik szombathelyi képviselőjelöltje elmondta, hogy a helyi roma kisebbség vezetője és egy Gábornak nevezett roma közti beszélgetésből kiderül, hogy cédulánként 200 forint értékű étkezési jegyet fognak adni a romáknak, ha a Fidesz javára gyűjtik az ajánlószelvényeket.

Budai Bernadett szerint Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere és fideszes országgyűlési képviselő is törvénytelenséget követett el, amikor az ajánlószelvények egyik postázási címeként Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalát jelölte meg hirdetésben.

Az MSZP központjában tartott sajtótájékoztatón lejátszott, rendkívül rossz minőségű hangfelvételen Oroszvári Péter állítása szerint az hallható, amint Hauzer Filip, a helyi roma kisebbség vezetője arról beszél egy Gábor nevű embernek, hogy a Fidesz számára kell ajánlószelvényeket gyűjteni. Minden darabért 200 forint értékben étkezési jegyet fizetnek, mert így nem törvénytelen. A kisebbségi vezetőnek bizottsági helyet ígértek a szervezésért cserébe. Arról is beszél Oroszvári állítása szerintHauzer, hogy “lehúzhatjuk a rolót, ha nem állunk melléjük”, vagyis a Fidesz mellé. Ellenkező esetben viszont lesznek ajándékok, iskolai tanszerek.

Ki adja az étkezési jegyeket a romáknak, és ki adja erre a pénzt, és vásárol-e a Fidesz másutt is ajánlószelvényt? – tette fel a kérdést Oroszvári Péter, aki szerint közönséges bűncselekmény, ami történt. Ezért a szocialisták büntető feljelentést tesznek.

A hangfelvételt a Nyugat.hu internetes portáltól kapták, ahol a beszélgetés meghallgatható – mondta Oroszvári Péter. Azt nem tudja, hogy oda honnét került.

Budai Bernadett elmondta, hogy Lázás János is törvénytelenséget követett el. A fideszes képviselő és jelölt a mostani választáson, Hódmezővásárhely polgármestere két helyi újságban közzé tett hirdetésben kérte a város lakóit, hogy küldjék el neki a kopogtatócédulát. A megadott címek egyike azonban a megyei jogú város polgármesteri hivatala, ami törvénysértő, mert közhivatalokban tilos a kampány – mondta az MSZP szóvivője.

A Fidesz vezetői több ízben mondták el a napokban, hogy céljuk kétmillió ajánlószelvény összegyűjtése. Budai Bernadett a Független Hírügynökségnek erről azt mondta, hogy ennyi kopogtatócédula összegyűjtése feleslegesen sok. A választókerületenkénti 750 darab a biztonsági “rátartással” együtt ezer cédulából biztosan összeszedhető, tehát maximum 176 ezer szelvény az indokolt. Ennél sokkal több a kis pártoktól veszi el a lehetőséget – mondta Budai Bernadett.