Kopint-Tárki: rosszak a kilátások a feldolgozóiparban

Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) – Rosszak a kilátások a feldolgozóiparban, a belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton zárta a második negyedévet, és a cégek jelenlegi helyzete is válságra utal – derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. negyedéves konjunktúratesztjéből.

A Kopint-Tárki a feldolgozóipari vállalkozások helyzetét és rövid távú kilátásait összegezte negyedéves konjunktúratesztjében. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott eredmények szerint a nyári feldolgozóipari konjunktúrateszt az 1992 óta tartó története során a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el.

A legrosszabb a vállalatok jelenlegi helyzetét mérő mutató, amely 2012 júliusában mindössze 26 ponton állt a nullától százig terjedő skálán.

A kilátásokat jellemző indikátor is csak árnyalatnyilag marad el a válság idején mért szinttől, jelenleg 36 ponton áll, míg a termelési előrejelzések pontosan a 2009-es válság szintjén vannak.

A felmérés szerint a belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton, 11 ponttal zárta az elmúlt negyedévet, ami gyakorlatilag a belföldi piac “befagyását” jelenti. Az export rendelésállomány a stagnálást jelentő 50 ponton áll, ami ugyan jelentősen jobb, mint a válság idején mért 30 pont körüli szintek, de nagyon kevés olyan vállalat van jelenleg – arányuk közel megegyezik a 2009-ben mérttel – amely az export bővülésére számít.

A kapacitáskihasználtság még a jelen körülmények között kedvezőnek tekinthető 66 százalékos szinten mozog, ám emelkedni kezdett az alacsony kapacitáskihasználtságú vállalatok aránya – derül ki a kutatásból.

A feldolgozóipari vállalatok saját helyzetértékeléséből és a kilátásokból összeálló konjunktúra barométer értéke 31 pont, ami 3 ponttal kevesebb, mint az eddigi, 2009-ben mért legalacsonyabb érték.

A Kopint-Tárki felmérése szerint a legrosszabb helyzetben a mikrovállalkozások vannak, az ő kilátásaikban tulajdonképpen nem található pozitív elem.

A kilátásokat leíró mutató, a bizalmi index továbbra sem képes elmozdulni a “gödörből”. Bár a mutató 38 pontos értéke 3 ponttal magasabb, mint az eddigi legalacsonyabb érték, a szezonálisan kiigazított index továbbra is történelmi mélyponton van.

A termelésbővítést akadályozó tényezők közül változatlanul a kereslethiány, azon belül is elsősorban a belföldi piacon tapasztalt kereslethiány jelenti a legkomolyabb akadályt. Második-harmadik akadályozó tényezőként a gazdasági környezet bizonytalanságát és a nem világos gazdasági rendeleteket jelölték meg a feldolgozóipari vállalatok – olvasható a közleményben.

A kutatóintézet szerint “rendkívül kedvezőtlen jelenség”, hogy egymás után immár negyedik alkalommal jelenik meg a nem világos gazdasági rendeletek mint a termelésbővítést akadályozó tényező a harmadik helyen, megelőzve a finanszírozási problémákat is. Bár a kettő közötti különbség csekély (mindössze 6 pont), fontos tulajdonsága a jelenlegi magyar piacnak, hogy a három legproblémásabb területből kettő az üzleti és a szabályozási környezettel kapcsolatos – írja a Kopint-Tárki.

MTI