Konzultáció – Orbán Viktor: hitelből nem lehet béreket emelni

Konzultáció – Orbán Viktor: hitelből nem lehet béreket emelni
Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) – A kormány nyitott a béremelések ügyében, de határozott álláspontja, hogy hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, miután – konzultációsorozata keretében – Gaskó Istvánnal, a Liga elnökével és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével tárgyalt a munkavállalókat érintő aktuális ügyekről.

A kormányfő, a Fidesz elnöke elmondta: a találkozón egyetértettek az érdek-képviseleti vezetőkkel abban, hogy még az idén szükség van béremelésre az egészségügyben, továbbá abban is, hogy gyakorlatorientált szakképzést kell kialakítani, végre kell hajtani a munkahelyvédelmi akciótervet, meg kell őrizni a nyugdíjak értékállóságát, figyelni kell a jövedelmi viszonyok alakulását, és ha szükséges, be kell avatkozni, valamint helyes döntés volt befagyasztani a rezsiköltségeket. Egyeztek az álláspontok abban a kérdésben is, hogy be kell vonni a közteherviselésbe “a külföldön lappangó számlákat” – tette hozzá.

A Gaskó Istvánnal és Palkovics Imrével közös parlamenti tájékoztatón – akiket a miniszterelnök “régi, rendszerváltáskori harcostársaknak” nevezett, hozzátéve, hogy szerinte egész Európa egy gazdasági rendszerváltás küszöbén van – Orbán Viktor hangsúlyozta: a kabinet és a szakszervezetek között nézetazonosság van abban, hogy a jövő Magyarországában munkaalapú gazdaságnak kell kiépülnie, és növelni kell a gazdasági teljesítőképességet.

A kormányfő elismerte, hogy az elmúlt két évben voltak véleménykülönbségek a kabinet és a szakszervezetek között, de köszönetet mondott az érdekképviseletek vezetőinek azért, hogy a politikai-gazdasági egyet nem értés “civilizált területéről sohasem csúsztak át a politikai lázítás területére”. Ezért az elmúlt két év eredményében benne van a szakszervezetek teljesítménye is – jelentette ki.

A felmerült kérdések közül kitért a sztrájktörvényre, amellyel kapcsolatban elmondta, munkabeszüntetés idején is garantálni kell a nem sztrájkolók jogait, ezért a minimális szolgáltatásokról minden munkabeszüntetés előtt meg kell állapodni, ennek hiányban pedig a bíróságra kell bízni ezt a vitát.

Orbán Viktor a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel múlt hétfőn kezdett konzultációsorozatának eddigi állomásain találkozott a KDNP vezetőivel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével, részt vett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán, konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel, közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével, és tárgyalt a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőivel is. Hétfőn az Országos Roma Önkormányzat, kedden pedig a Fidelitas vezetőivel konzultált a pártelnök-miniszterelnök.

A kéthetes konzultációsorozat zárásaként csütörtökön Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnökének meghívására a VOSZ kibővített elnökségi ülésére látogat Orbán Viktor. A megbeszélés fő témája a kormány és a VOSZ megállapodásának félidős értékelés lesz a vállalkozók kezdeményezéseinek, javaslatainak tükrében.

MTI