Helyi közélet

2008.08.24. 13:22

Fuldoklókat élesztettek újra Kabán

<p>Kaba, Debrecen - A Burmát is megjárt debreceni orvoscsoport ezúttal a vízimentésre oktatott, s nem csak diákokat. A két napos gyakorlatot követően a komplett újraélesztésben is jártasságot kellett mutatni.</p>

Mentett már embert Gere Sándor Artúr, a kabai strand úszómestere, például tavaly egy idősebb fogyatékos férfit, aki pánikba esett, és eszeveszett csapkodásba kezdett, miután a lába nem ért le a medence aljáig, mégis, a szőke fiatalember azt mondta, sokat tanult a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) hétvégi, két napos vízimentési, elsősegély és újraélesztési gyakorlatán. – Számomra főként az újraélesztéseknél használatos defibrillátor kezelésének elsajátítása jelentett sokat – hangsúlyozta. Sajnos, ilyen készülékekből egyelőre hiány mutatkozik a strandokon, holott a vízibalesetek gyakori oka a hirtelen szívmegállás, ami elsősorban akkor következhet be, ha valaki felhevült testtel ugrik vízbe.

A DEKOM vezetője, Késmárky András is került már éles helyzetbe a vízben, még egyetemista korábban kellett a parta húznia egy gyereket, aki az édesapjával úszott a Tiszában, s egyszerűen elfáradt, elhagyta az ereje. Igaz, mint hozzátette, ettől a szerencséses végződött esettől eltekintve is elmélyült volna a témában.

A DEKOM – mely tagjai legutóbb a természeti katasztrófa sújtotta Burmában láttak el sokszáz beteget a nyár elején – fél éves kurzust szervezett az egyetemen az orvostanhallgatók számára a vízimentés, illetve az ahhoz kapcsolódó sürgősségi ellátás, újraélesztés területén. A diákok, a gyakorlat iránt érdeklődő vízimentőkkel és laikusokkal együtt most vizsgázhattak , 3 évre szóló, alapszintű, országosan elismert tanúsítványért cserébe.

A papírt persze nem adták könnyen, mondhatni, a fuldokló kimentése csak az első lépcsőfok volt. Emellett a hirtelen szívhalál kezelésében, a félautomata defibrillátor használatában és a komplett újraélesztésben is jártasságot kellett mutatni.

 

- Ratalics László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában