Könyvtárba ment a Science Café

Könyvtárba ment a Science Café
Könyvtárba ment a Science Café - © Fotó: Matey István
Debrecen – Cukorborsó, csicseriborsó, spárgabab és társaik – táplálkozzunk változatosabban.

Szokatlan környezetben, az egyetem falain kívül, az egyik nagy belvárosi bevásárló központ könyvesboltjában folytatódott a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café. Szerda délután dr. Hájos Mária egyetemi docens, szakvezető tartott előadást Nem csak babra megy…, borsóra is! címmel. A Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének oktatója a különleges növényfajokról és azok felhasználási módjairól beszélt a hallgatóságnak.

Az előadás célja a már-már feledésbe merült, vagy éppen kevéssé ismert zöldségfajok jelentőségének és felhasználási módjának bemutatása volt. Ezek a növények lehetőséget adhatnak a változatosságra a táplálkozásban, valamint arra, hogy nagyobb mennyiségű bioaktív anyagot vigyünk szervezetünkbe.

– A fehérjék növényi eredetű pótlásában fontos szerepet kapnak a pillangós virágú zöldségnövény fajok. Ezek között vannak olyanok is, amelyek hazai viszonyok között igen jól termeszthetők lennének, de kevéssé ismertek. Ilyenek többek között a cukorborsó, a spárgabab, a lóbab és a csicseriborsó – mondta dr. Hájos Mária, aki ezeknek a növényeknek az alaktani és táplálkozás-élettani szerepéről beszélt előadásában. Az esemény részeként termékkóstolóra is sor került.

HBN