Könyvtárak Debrecenben – Költöznek és összevonnak

Könyvtárak Debrecenben – Költöznek és összevonnak
Debrecen – Átalakul a városi könyvtárhálózat, a fotótár és a zenei könyvtár a Bem térre kerül.

Közös intézményként működik a jövőben a korábbi Debreceni Városi Könyvtár és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ; Méliusz Juhász Péter Könyvtár (MJPK) néven.

A városi és a megyei könyvtárhálózat átszervezése a 2013. január 1-jei fenntartóváltással együtt történt és – a debreceni polgármesteri hivatal közlése szerint – „egy évek óta tervezett, szakmailag indokolt és alátámasztott folyamat végeredménye, melynek korábban egyetlen akadálya volt: a két intézménynek különböző fenntartói voltak. Az átszervezés lehetőséget biztosít a két könyvtár tevékenységi köreiből, szolgáltatásaiból, könyvállományából fakadó párhuzamosságok megszüntetésére, a lakosság igényeihez igazodó új szolgáltatások indítására, korszerűbb helyszínen történő biztosítására”.

Összeolvadnak

2013. januártól a Helytörténeti Fotótár Hatvan utcai, a Központi Olvasóterem Batthyány utcai és a Zenei Könyvtár Piac utcai egysége a MJPK központi, Bem téri épületébe költözik. A Helytörténeti Fotótár és a Helytörténeti Gyűjtemény összeolvad; január 22-én a Magyar Kultúra Napján a teljes állományból nyílik a Méliusz Könyvtár első idei kiállítása. A Zenei Könyvtár funkciói kibővülnek, az év során összművészeti olvasóteremmé alakul át. A Központi Olvasóterem beolvad a MJPK meglévő olvasótermi állományába.

Átvették a dolgozókat

A polgármesteri hivatalból kapott indoklás szerint szakmai megfontolások alapján kerülnek át a fiókkönyvtárak (a Helytörténeti Fotótár, a Zenei Könyvtár és a Központi Olvasóterem) a Méliusz Könyvtár épületébe, a lépést a zsúfoltság, a megnövekedett látogatószám és a könyvek raktározásához nem megfelelő állagú ingatlan indokolta. Arra, hogy mi lesz a felszabaduló ingatlanok sorsa, nem kaptunk választ.

A Debreceni Városi Könyvtár teljes létszámát átvette a Méliusz Könyvtár és biztosít azonos, vagy hasonló jellegű feladatokat a dolgozóknak. A többi 12 fiókkönyvtár változatlanul működik tovább a megszokott helyszíneken, melyek közül egyetlen egy megszüntetését sem tervezi jelenleg a fenntartó – írja a hivatal.

HBN