Könyvsorozat a hazai diákok külföldi egyetemeken töltött tanulmányairól

Könyvsorozat a hazai diákok külföldi egyetemeken töltött tanulmányairól
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az újkori egyetemjárással foglalkozik az a huszonkét kötetből álló sorozat, melyet május 6-án a Debreceni Egyetemen rendezett könyvbemutatón ismertettek.

A középkor első debreceni peregrinusa Johannes Jacobi de Debreczen volt, aki 1431-ben iratkozott be a Krakkói Egyetemre: huszonhat ország egyetemein végzett kutatásokat Szögi László történész és kutatócsoportja, hogy huszonkét kötetben összegezze a hazai diákok külföldi egyetemeken töltött tanulmányait. A Magyarországi diákok egyetemjárása az újkorban című grandiózus sorozat még további két kötettel bővül a jövőben.

– A könyvsorozat egy adattár, amely már jelenlegi, le nem zárt formájában is nem kevesebb, mint 9200 oldalon közöl adatokat csaknem ötszáz év magyarországi személyeiről, akik életük egy bizonyos szakaszában külföldi egyetemeket, főiskolákat, akadémiákat látogattak – foglalta össze a sorozatot a kötetet bemutató Szabó Béla professzor, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora, aki maga is kutatta a joghallgatók peregrinációjának történetét.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által rendezett könyvbemutatón egy hiánypótló református iskolatörténeti kiadványt is megismerhetett a közönség: az Intézménytörténeti források a Debreceni Református Kollégium Levéltárában I–II. című kötetekben szintén a diákság került a központba, a 16-18. század több mint tizenháromezer tanulójának névsorát is tartalmazza a munka.

A könyvbemutatón a magyar protestantizmus 16–18. századi irodalmába is betekintést kaphattak az érdeklődők Imre Mihály professzor Utak Herborn és Nápoly között című új kötetét megismerve, de a Mártirium és emlékezet című konferenciakötet kapcsán a kálvinizmus mártirológiájának magyar vonatkozásai is terítékre kerültek.

– unideb.hu –
hirdetés