Könyvremek került a Debreceni Református Kollégium könyvtárához

Debrecen, 2015. szeptember 14. Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerület tudományos gyûjteményeinek igazgatója, Papp László polgármester és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke (b-j) megtekintenek egy 1899-ben tervezett és készített értékes díszalbumot a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának olvasótermében a könyv bemutatóján 2015. szeptember 14-én. Az album, amelyet egykor Dávidházy Kálmán debreceni könyvkötõmester és iparmûvész készített, a helyi önkormányzat pénzügyi segítségével került a könyvtár gyûjteményébe.
Debrecen, 2015. szeptember 14. Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerület tudományos gyûjteményeinek igazgatója, Papp László polgármester és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke (b-j) megtekintenek egy 1899-ben tervezett és készített értékes díszalbumot a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának olvasótermében a könyv bemutatóján 2015. szeptember 14-én. Az album, amelyet egykor Dávidházy Kálmán debreceni könyvkötõmester és iparmûvész készített, a helyi önkormányzat pénzügyi segítségével került a könyvtár gyûjteményébe. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2015. szeptember 14., hétfő (MTI) – Hatszázezer forint értékű, száz évesnél is régebbi könyvkötészeti remekmű került a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárába, a ritkaságot hétfőn mutatták be a sajtó képviselőinek.

Papp László polgármester az ünnepségen elmondta, hogy az önkormányzat a vételár felével, 300 ezer forinttal támogatta annak a díszes albumnak a megvásárlását, amelyet Dávidházy Kálmán, az egykori híres debreceni könyvkötő dinasztia jeles képviselője készített.

Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerület tudományos gyűjteményeinek igazgatója elmondta: az egyedi készítésű, hat fényképet tartalmazó díszalbumot Dávidházy Kálmán könyvkötő mester és iparművész tervezte 1899-ben a nagyváradi Stern család kiskabai birtokán dolgozó alkalmazottak kérésére, Stern Paula esküvője alkalmából. A debreceni könyvkötészeti hagyományokat folytató, préselt, aranyozott, festett bőrkötésű, magyaros ezüstveretekkel ellátott album azért fontos darab, mert egy már meglévő gazdag gyűjteményt bővít a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában, ahol a felújítás befejeztével a nagyközönség is megtekintheti a remekművet – hangsúlyozta az igazgató.

Debrecen, 2015. szeptember 14. Egy 1899-ben tervezett és készített értékes díszalbum a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának olvasótermében a könyv bemutatóján 2015. szeptember 14-én. Az album, amelyet egykor Dávidházy Kálmán debreceni könyvkötõmester és iparmûvész készített, a helyi önkormányzat pénzügyi segítségével került a könyvtár gyûjteményébe. |  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Egy 1899-ben tervezett és készített értékes díszalbum a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának olvasótermében a könyv bemutatóján 2015. szeptember 14-én. Az album, amelyet egykor Dávidházy Kálmán debreceni könyvkötõmester és iparmûvész készített, a helyi önkormányzat pénzügyi segítségével került a könyvtár gyûjteményébe. |
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt ©

A 32 centiméter magas, 38 centiméter széles és 7 centi vastag ritkaságot egy aukciósházban bukkantak rá.

– MTI –