Könyvhét – Esterházy Péter lesz a debreceni “ingujjas” seregszemle díszvendége

Debrecen, 2014. június 10., kedd (MTI) – Könyvekkel ingujjban címmel rendezik meg az idén Debrecenben az ünnepi könyvhetet, amelynek díszvendége Esterházy Péter Kossuth-díjas író lesz – jelentették be a szervezők kedden a cívisvárosban.

Esterházy Péterrel nemcsak legújabb könyvéről beszélgetnek, hanem megemlékeznek arról is, hogy negyven évvel ezelőtt, 1974-ben a debreceni Alföld folyóirat hasábjain indult írói pályája – mondta Szirák Péter irodalomtörténész, a könyvhét kurátora.

Az érdeklődőket a Csapó utca sétáló övezetébe várják a könyvhét csütörtöki megnyitójára s az azt követő programokra – az ünnepi könyvhetet alapító Supka Géza eredeti elképzeléseivel összhangban – ingujjban, “a kultúrával, az irodalommal való kötelmektől mentes, könnyed találkozóra” – hangzott el a debreceni könyvünnep beharangozó sajtótájékoztatóján.

Debrecen régóta részt vállal a könyvheti tradíció ápolásában: a Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az egyetem városában az ünnepi könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike, amely a tavalyi évtől új koncepció szerint valósul meg. A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása – ismertette Szirák Péter.

Hozzátette: a szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetekkel – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.

Az idei könyvheti programokból Esterházy Péter személyes jelenléte mellett kiemelte, hogy ismét nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekirodalom népszerűsítésére és Debrecen múltjának sokoldalú megelevenítésére. A közönség ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhat költőkkel, írókkal. A programok során felidézik Thuróczy Györgynek, az Alföld Színpad legendás alapítójának alakját is.

A deportálások hetvenedik évfordulója alkalmából csöndes sétával emlékeznek meg a debreceni zsidóság kultúraformáló hagyományairól – sorolta Szirák Péter.

– MTI –