Könyvekhez szoktatják a fiatalokat

Dan Brown Angyalok és démonok vagy épp Baby Bernadett Bombajó nagyanyó című könyvét is könnyen kikölcsönözhetik ezentúl az olvasók a derecskei könyvtárban, hiszen a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumtól több mint félmillió forint támogatást kaptak érdekeltségnövelésre.

A 207 darab könyv mellett számos ismertető és szórakoztató DVD-vel bővült az állomány.

A könyvtár „ars poetica”-ja, hogy minél több fiatalt szoktassanak az olvasáshoz, ezért különböző fejtörőket adnak ki.

Vörösmarty Mihály születésének 205. évfordulója alkalmából középiskolásoknak versenyt hirdettünk – mondta Nagy Istvánné könyvtáros – az általunk összeállított tesztet 24-en töltötték ki.

Szinte minden évfordulókor rendezünk valamilyen versenyt, célunk, hogy a diákok rendszeresen járjanak könyvtárba, használják a kézikönyveket, lexikonokat, utánajárjanak mélyebben a dolgoknak.

Mint az eredményhirdetéskor kiderült, Szoták Csaba, Kovács Nóra és Kecskés Katalin ismeri legjobban a magyar romantika nagy alakját – mindnyájan könyvjutalomban részesültek.

A magyar népmese napjának (szeptember 30.) alkalmából 3 részes fejtörőt rendezetünk általános iskolásoknak – tudatta Rácz Anikó. – A program most zárult: három hónapon keresztül egy-egy népmesét kellett feldolgozni a gyerekeknek, összesen 87 megfejtés érkezett. A népmese népszerűsítése egyik célunk – mondta a könyvtáros – hiszen manapság már kevesen olvasnak ilyeneket, de nagy örömünkre 17 gyerek mind a 3 fordulót megcsinálta, közöttük ráadás ajándékokat fogunk sorsolni.

Uniós tagságunk apropójából a könyvtárosok tervezik a jövőben más népek meséit is megismertetni a lelkes olvasókkal.

F. G.