Könyv-jelző: tunyaság helyett tartás

Bedő Imre
Bedő Imre - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Könyvek, írók sokasága akarja elhitetni velünk, hogy a férfiértékek elavultak, hasznavehetetlenné váltak, a nők minden területen értékesebbek, hatékonyabbak, a férfiasság hanyatlóban van, és el fog tűnni! Időben észbe kapunk még, hogy a férfi és a férfiasság nélkül nemhogy élet, harmónia és egyensúly nincs, hanem semmi? E kérdéseket feszegeti Bedő Imre.

A bennünk lakó férfi megtalálásának nem elméleti, hanem gyakorlati útja van! A férfivá váláshoz nem bonyolult meditációs vagy motivációs technikák alkalmazásán keresztül vezet az út, hanem a mindennapi próbatételeken keresztül. Azon keresztül, amit naponta vállalok, amit megteszek. Aki eleget tesz, annak nem kell külön keresnie önmagában a férfit. Ilyen egyszerű és nagyszerű a férfi útja – írja Bedő Imre a Férfienergia című könyvében.

A férfiak felelősségvállalásáról, a férfivá válás útvesztőiről is mesélt Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója a CSAK1est március 25-i rendezvényén a Nagyerdei Víztoronyban. A férfienergia és A megbízható férfiak című könyvek szerzője rávilágított, hogy a férfiasság nélkül nincs élet, harmónia és egyensúly sincs.

Társadalmi párbeszéd

Az esemény a Debreceni Kőr Dáma Egyesület támogatásával jött létre, amely egyesület 2016-ban indította útjára a CSalád-Anya-Karrier – CSAK egy NŐ?! című konferenciasorozatot azzal a céllal, hogy a társadalom szélesebb és szűkebb egységeiben; a családok életében nyitott társadalmi párbeszéd induljon el a hagyományos női-férfiszerepek; a család, anya, nő, karrier viszonyrendszerének újraértelmezése kapcsán.

Bedő Imre közgazdász, egykori banki szakember, nagyvállalati felsővezető azon kezdett gondolkodni, hogy mi lenne az, amire az életét áldozná.

– Mint társadalmi felelősséget vállaló ember azt látom, hogy a férfiak nagyon visszavonultak a munkahelyükre, és majdhogynem csak ott vannak. Két nagy pillérre szeretném felhívni a figyelmet, egyrészt a munkahelyen kívüli, a családi felelősségvállalás fontosságára, hiszen értékeink átadása nélkülözhetetlen nem csak a fiúknak, a lányoknak is. Ha a családi felelősségvállalásban jobban részt vennénk, valószínűleg jobban megmaradnának a családjaink, tehát a válások száma is csökkenne – mondta a Naplónak Bedő Imre.

Fotó: magánarchívum

Szerinte a társadalmi felelősségvállalása is hihetetlen módon visszaesett a férfiaknak, ami azt jelenti, hogy míg ők maximum szóban politizálnak, addig minden közösségi, az élet jobbá tételét befolyásoló szerveződést, egyesületet, rendezvényt, munkát szinte csak nők találnak ki és irányítanak.

– A világnak hiányoznak a férfiak: a családokból, a gyerekeknek, de a jövőépítésből és a közösségépítésből is hiányzik a férfiak kapcsolatrendszere, gondolataik, energiáik. Ugyanakkor az összes negatív egészségügyi statisztikát a férfiak vezetik, úgy mint korai halálozás, öngyilkosság, szív- és érrendszeri megbetegedések, szenvedélybetegség, rák, bűnözés. Azért vezetik, mert értelmetlen mókuskerék-életüket élve nem tudják, hogy mi végett vannak a világon. A Férfiak klubja a missziónk: férfiként állunk élre, önmagunkért, a nőkért, a jövő generációért! Fontos eleme a férfi-nő szövetség megerősítése. Férfiként különösen fontosnak tartom, hogy tűzzük napirendre. Óriási feszültség van globálisan és állandóan a két nem között. Fogjunk össze, mert a teremtő kapcsolódás és szövetség csak férfi és nő között lehetséges! Tűzzük külön napirendre, hogy kezdjünk el ismét közeledni egymáshoz, stressz­mentesítsük a két fél kapcsolatát. Bontsunk le róla minden olyat, ami közénk állhat – avatott be programjába Bedő Imre.

– Barak Beáta –