Konyhánk lila királynője: ételben és italban is imádjuk a levendulát

Konyhánk lila királynője: ételben és italban is imádjuk a levendulát
© Fotó: Pixabay
Tihany – Aki képen vagy filmen meglátja a franciaországi Provence levendulamezőit, gyakran felsóhajt, mondván: de jó lenne beleszippantani a virágillatú levegőbe! Ezért az élményért ma már nem kell a kontinens túlsó felére utazni, hiszen hazánkban is egyre több helyen termesztik e gyógynövényt, Tihanyban például többnapos fesztivált rendeznek a tiszteletére.

Nemrég megtelt látogatókkal a Balaton-parti település, ahol a levendulát nem csak a vásári forgatagban vehettük meg illatosított párnák, szappanok vagy fürdősók formájában: a cukrászdák és vendéglők étlapjai is lila finomságokkal teltek meg. Ehettünk levendulás rántottát, desszertnek pannacottát, sajttortát vagy krémest – persze valamennyi az illatos növénnyel készült –, de a szomjunkat is olyan szörppel, teával vagy fröccsel olthattuk, amelynek legfontosabb összetevője a levendula volt.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay ©

Természetesen pálinka is volt a kínálatban, de a 36 fokos melegben azt inkább kihagytuk, kézműves fagylaltokra cserélve a nedűt. És nem bántuk meg, sőt! Az apátság mellett kapható bodzafagyi éppen annyira édes, amennyire kell, és pont annyira hűsítő, amilyenre a fesztiválozásban elfáradt, a hőséget csak a tóban elviselni képes turistának szüksége van. De az étcsokis-­levendulás fagyi is mennyei: a különleges elegyet ízlelgetve az jutott eszembe, milyen boldogok lettek volna a bencés szerzetesek, ha annak idején kiugorhattak volna az apátságból egy-egy gombócra .

Süteménybe, csokiba

Most könnyen beszerezhető a levendula, amit a konyhában frissen és szárítva is használhatunk: ízesítésre, süteményekhez, szirupba, de nem szabad kihagyni a dzsemekből sem. Muffin- vagy brownie-sütéskor a masszába elegendő egy fél evőkanálnyi virágot szórni, de a csokis sütik tésztájában is jól működik – ami fontos, az a mértékletesség! A levendula markáns eleme fűszerkeverékeknek: mediterrán ragukhoz, zöldségekhez tökéletes, de friss rozmaringgal együtt mézes kacsamellhez is remek. Ha édességhez készítünk fűszerkeveréket, őröljük össze a szárított virágát kristálycukorral, de tehetünk bele fahéjat vagy szegfűszeget is. Az olaja is hasznosítható, sokan például a mézes sütemények fondant-jába cseppentenek belőle.

ÉKN


Arányosan

A gasztronómiában mindig vannak újdonságok, így törtek be a konyhákba például az ehető virágok, amelyek egy ideig trendinek számítottak, noha túl sok ízük nincs. Ám a levendula sok mindenhez használható: finom lekvárok vagy mártások készíthetők belőle, húsok mellé tökéletes, de az étcsokival is remek párost alkot.