Nagyvilág

2012.08.16. 17:46

Szíria - Peking a politikai párbeszéd és átmenet megkezdését sürgeti

Peking, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Tűzszünetre, az erőszak azonnali leállítására szólította fel a Szíriában szemben álló feleket Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter csütörtökön Pekingben, egyben a politikai párbeszédet, a szíriaiak által igényelt változásokat sürgette, amikor találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnök különmegbízottjával.

Peking, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Tűzszünetre, az erőszak azonnali leállítására szólította fel a Szíriában szemben álló feleket Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter csütörtökön Pekingben, egyben a politikai párbeszédet, a szíriaiak által igényelt változásokat sürgette, amikor találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnök különmegbízottjával.Jang kifejezte országa rendkívüli aggodalmát az egyre súlyosabbá váló szíriai helyzet miatt, és úgy vélte, Damaszkusznak és az ellenzéknek párbeszédet kell folytatnia, hogy a szíriaiak által irányított politikai átmenet megkezdődhessen, s az ország a jelenlegi nehéz helyzetéből mielőbb kikerüljön.

A kínai politikus olyan gyakorlati lépésekre biztatta a szíriai kormányt, "amelyek az emberek által várt ésszerű változásokat, személyes érdekeiket" szolgálják. Egyúttal a nemzetközi közvetítőkkel való együttműködésre, az ENSZ határozatainak és az Annan-tervnek a betartására, valamint az úgynevezett Szíria-akciócsoport genfi határozatának szem előtt tartására szólította fel a kormányt és a felkelőket.

A külügyminisztérium közleménye szerint Buszejna Saabán, Aszad elnök média- és politikai tanácsadója vendéglátójának elmondta: országa kész valamennyi érintett féllel az erőszak megállításán fáradozni, és az ellenzékkel nyílt megbeszéléseket folytatni.

A kínai külügyi szóvivő korábban jelezte, hogy Peking tervezi a szíriai ellenzék meghívását is, és a csütörtöki közlemény szerint a megbeszélésen Jang tájékoztatta vendégét az ellenzékkel fennálló kapcsolat tartalmáról. Saabán találkozott Csaj Csün (Zhai Jun) külügyminiszter-helyettessel is.

A szíriai politikusnő a China Daily című angol nyelvű napilap csütörtöki számában azt nyilatkozta, útjának célja, hogy a kínai vezetésnek reális képet adjon arról, mi is történik Szíriában, és Kínával egyeztetve keressenek megoldást a válságra.

"Vannak országok, mint Kína és Oroszország, amelyek nem gyarmatosítók, és nem is bánnak úgy az emberekkel, mint a gyarmattartók. Ez nagyban eltér a Nyugat álláspontjától" - hangoztatta.

Egy másik kínai lapban, a Global Timesban Saabán kifejezte abbéli reményét, hogy "Szíria barátai, Oroszország, Irán és Kína segítenek kiutat találni a válságból".

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!