Konvergenciaprogram – A Fidesz bízik a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésében

Budapest, 2013. április 16., kedd (MTI) – A Fidesz bízik abban, hogy az ország teljesítményének és a konvergenciaprogramban foglalt vállalásoknak köszönhetően megszűnik a Magyarországgal szembeni európai uniós túlzottdeficit-eljárás.

Puskás Imre országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: remélik, hogy az unió kizárólag a tényekre és az ország teljesítményére alapozza majd a döntését, ebben az esetben ugyanis meg kell szüntetnie a Magyarországgal szembeni eljárást, az ország pedig felállhat arról a szégyenpadról, amelyre 2004-ben, uniós csatlakozásakor került.

Hangsúlyozta: a szocialista kormányok folyamatosan – csaknem 85 százalékra – növelték az államadósságot, és egyszer sem tudták az elvárt 3 százalék alatt tartani a deficitet, sőt annak szintje átlagosan 6 százalék körül volt, miközben a gazdasági növekedés nem érte el az uniós átlagot.

Ezzel szemben az Orbán-kormány csökkentette az államadósságot – folytatta Puskás Imre, megjegyezve: az adósság az idei év végére 78, 2016-ra pedig 73 százalékra csökken majd a tervek szerint.

Kiemelte, hogy az államháztartási hiány 2011 óta 3 százalék alatt van, idén és jövőre is 2,7 százalék lesz.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a konvergenciajelentés alapján nincs szükség további intézkedésekre ahhoz, hogy a hiánycél teljesüljön. Szerinte ez cáfolja azokat, akik az év eleje óta a költségvetés bizonytalanságáról, megszorítások szükségességéről beszélnek.

Puskás Imre azt is mondta, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése annak a visszaigazolása lenne, hogy Magyarország 2010 óta jó költségvetési és eredményes gazdaságpolitikát folytat, és tartósan ezen a pályán maradhat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal nő, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

– MTI –