Konvergenciaprogram – LMP: a kormány csak elodázza a kockázatok kezelését

Budapest, 2013. április 16., kedd (MTI) – Az LMP véleménye szerint a kedden bejelentett konvergenciaprogrammal a kormány nem kezeli, csupán elodázza a bevételi oldalon jelentkező kockázatok kezelését – mondta a jelentésre reagálva sajtótájékoztatón Vágó Gábor.

Az LMP-ben politizáló független képviselő azt mondta: a kabinet várja a növekedést, de annak eléréséhez kezelni kellene a bizonytalanságot és a belső kereslet problémáit, mert azok a GDP “visszaesésének, illetve stagnálásának” legfőbb okai. A konvergenciaprogramban viszont nem láthatóak érdemi változások és szerkezeti reformok – tette hozzá a politikus.

Az LMP szerint az oktatásba való befektetés a leghatékonyabb – hangsúlyozta Vágó Gábor. Hozzáfűzte, hogy jelenleg nincsenek forráskivonásról szóló hírek, de ha a költségvetési tartalékot fél év alatt felélik, akkor “újabb megszorítások jöhetnek”.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal bővül, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

– MTI –