Konvergenciaprogram – E14-PM: túlzottan optimisták a kormány számításai

Budapest, 2013. április 16., kedd (MTI) – Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség túlzottan optimistának tartja a kedden bejelentett konvergenciaprogramot, amelynek megvalósulásában szerinte – a valós adatokat és a várható folyamatokat figyelembe véve – nem lehet bízni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal bővül, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

Jávor Benedek, az E14-PM választási szövetség társelnöke erre reagálva azt mondta, hogy a “matolcsyzmus tovább él”, mert a kabinet még mindig megalapozatlan becslések és álmodozások köré tervezi a gazdaságpolitikáját.

Szerinte a 2013-as költségvetés továbbra is “agyaglábakon billeg”, miközben rengeteg a bizonytalansági tényező. A független képviselő hangsúlyozta: nem folynak be a sárgacsekk-adóból elvárt bevételek, ahogy az is kétséges, hogy mekkora összeg érkezik az elektronikus útdíjból. A tervezettnél alacsonyabb növekedés is csökkenteni fogja az államháztartás bevételeit, miközben lehet, hogy a telekommunikációs adót már idén el kell kezdeni visszafizetni – közölte.

A kormány gazdaságpolitikai álmai eddig soha nem váltak valóra – jelentette ki a politikus, aki hozzátette: attól tartanak, hogy végül ugyanúgy módosítani kell a 2013-as adatokat, mint ahogy azt meg kellett tenni 2012-esekkel.

Varga Mihálynak egyeztetnie kellene Orbán Viktorral arról, hogy mi történik az Európai Unióban – mondta Jávor Benedek, hozzátéve: amíg a miniszterelnök szerint az EU mély gazdasági válságban van és arrafelé nincs kitörési lehetőség, addig a nemzetgazdasági miniszter a magyar növekedés beindulását az eurózóna növekedésétől várja.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért úgy látja, hogy az év második felében újra kell majd tervezni a költségvetést – felelte egy kérdésre válaszolva Jávor Benedek.

– MTI –