Konténerek közé húzták, majd otthagyták a vérző férfit

Akt.:
A Debreceni Törvényszék előtt
A Debreceni Törvényszék előtt - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a verekedő biztonságiak.

Társtettesként elkövetett testi sértés miatt 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés, valamint a vagyonőri foglalkozástól 4 évre eltiltás az elsőrendű vádlott esetén, míg a másodrendű vádlottnál 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés vált jogerőssé a Debreceni Ítélőtábla hétfői döntése értelmében. A vádlottak 2012 májusában egy, a budapesti V. László üzemeltetésében lévő belvárosi szórakozóhelynél vertek meg egy férfit, aki hiába próbált bejutni az ott szervezett after-partyra. Az ütlegelés után a sértettet ruhájánál és végtagjainál fogva az udvar hátsó részében lévő szemetes konténerek közé húzták, hogy a szórakozni érkező vendégek ne lássák az erősen vérző férfit, majd otthagyták. A vádhatóság szerint azért bántalmazták a sértettet, mert roma; a bíróság azonban felmentette őket a társtettesként, közösség tagja elleni csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak vádja alól.

Mivel csupán minősítésbeli kérdésről van szó, nem pedig a bűnösség tekintetében hozott a Debreceni Járásbíróság és a Debreceni Törvényszék egymással ellentétes határozatot, ily módon harmadfokú eljárásra valójában nem volt lehetőség – mondta ki a Debreceni Ítélőtábla hétfői döntésében, annak a két férfinak az ügyében, akik 2012. májusában egy szórakozóhelynél vertek meg valakit, többek között többszörös orrcsont- és felső állcsonttörést okozva neki. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott kezdettől agresszíven lépett fel a sértettel szemben, ún. ütőkesztyűt vagy boxert használt és akkor is ütötte a férfit, amikor az már a földön volt.

Garázdaság is

Az ügyben első fokon a Debreceni Járásbíróság 2014. júniusában hozott ítéletet, H. I. L. elsőrendű vádlottra 1 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki (annak végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette), I. A. másodrendű vádlottat pedig 1 év börtönbüntetésre ítélte (szintén 3 év próbaidőre felfüggesztve).

A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy roma származása miatt verték volna meg a vádlottak a sértettet. A másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2015 áprilisában megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, a szabadságvesztés mértékét 2, illetve 1 évben állapítva meg (a próbaidőét pedig 4, illetve 2 évben), továbbá a vádlottakat bűnösnek mondta ki társ­tettesként elkövetett garázdaság bűntettében is.

Utóbbi – indokolta döntését dr. Elek Balázs, az ítélőtábla bírája –, szükségtelen volt, hiszen a testi sértés és a garázdaság egy cselekménnyel valósult meg. Ez viszont csak minősítésbeli különbség; így a bíróság a másodfokú ítélet elleni fellebbezést elutasította és a harmadfokú eljárásra nem került sor.

HBN
hirdetés