Könnyűzene a sóstói fák alatt

Dóra és a Felfedezők
Dóra és a Felfedezők - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Nemcsak a tájban gyönyörködhetnek a kirándulók, programok is várják őket.

A Sóstógyógyfürdőn pihenő turisták, az ott sétálgató városlakók nemcsak a tájban gyönyörködhetnek, hanem zenei programokat is hallgathatnak a Zene Sóstón sorozat keretében. Az elmúlt napokban több együttest is láthattak az érdeklődők.

Előadók és dalszerzők

A Beat-lesz formációnak köszönhetően a világ máig legismertebb és legsikeresebb zenekara, a The Beatles dalai csendültek fel a sóstói fák alatt. – Gyerekkorunk óta Beatles-rajongók vagyunk – mesélte Császár Zoltán, aki George Harrison bőrébe bújik a Beat-lesz zenekar tagjaként. – Azokat a dalokat játsszuk, amelyeket szeretünk, bár a Beatles repertoárjából mindent kedvelünk. Azt is figyelembe vesszük, hogy mi áll nekünk jól: mi az a hangfekvés, az a hangszerelési közeg, ami ennek a zenekarnak illeszkedik a stílusához. A Beat-lesz tagjai nem csupán az emlék-zenekarban tevékenykednek, más együttesekben is zenélnek, s mindannyian aktív dalszerzők. Császár Zoltán például elmondta: több mint kétszáz dalt írt már eddig, és ő a szerzője Nyíregyháza himnuszának, A város dalának is.

Családi vállalkozásban

A Dóra és a Felfedezők elnevezésű együttes is fellépett a Krúdy Szálló közelében lévő kis színpadon. Az együttes feldolgozásokat is hozott a koncertre, de nagyrészt már a saját számaikat játszották a zenészek.

Bár a zenekar tagjai nagyon fiatalok, és a nevük is egy ismert rajzfilmre emlékeztet, zenéjük minden korosztálynak szól. – A Dóra és a Felfedezők fiatal korunk ellenére már hosszú múltra tekint vissza, ez a negyedik nyarunk együtt – mondta el Major Dóra, az együttes énekesnője. – A névválasztás nyilvánvaló: én vagyok Dóra, a többiek pedig a kis felfedezőim. Egyfajta családi vállalkozás ez a zenekar, hiszen két testvérem is a tagok között van. – Dóra szerint a zenéjüket leginkább a „befogadható” szóval lehetne jellemezni, hiszen kocsmáktól kezdve fesztiválokon át gyermeknapi ünnepségekig mindenhol megfordultak már.

Budapestről a Nyírségbe

A carPEDIGnem együttes tagjai a könnyűzene határain belül keresik a komolyságot. S hogy ez mennyire sikerül nekik, azt eldönthette a napokban a sóstói közönség is. – Négy évvel ezelőtt egy irodalmi esten alkalmi formációnak indultunk – tájékoztatta lapunkat Karap Zoltán, a carPEDIGnem énekese és gitárosa. – Először egy nagykunsági költő, Dienes Eszter verseit zenésítettük meg, majd évről évre egyre több szerzővel vettük fel a kapcsolatot. Miután ebbe a megyébe költöztünk, aktuálissá vált, hogy helyi költők műveit is előadjuk, így Kulin Borbála és Kürti László versei is bekerültek a repertoárba.

A carPEDIGnem eredetileg budapesti zenekar volt: három évvel ezelőtt helyezték át a székhelyüket Nyíregyházára, amikor énekesnőjüket, Dézsi Darinkát szerződtette a Móricz Zsigmond Színház. Itt csatlakozott hozzájuk Bartus Zoltán dobos és Laczkó Csaba basszusgitáros. Azóta egyre több felkérésnek eleget téve népszerűsítik különleges hangzásvilágukat.

– Nánási Anita –