Könnyebben juthatnak pénzükhöz a fuvarozók

Debrecen – A NiT Hungary oroszlánrészt idehaza vállalt az új jogszabály kidolgozásában.

Jelentősen csökkenti a belföldi fuvarozók kiszolgáltatottságát egy új, kihirdetésre váró kormányrendelet tervezete. A fuvarozók végre garanciát kapnak a fuvardíjuk kifizetésére, állásidejüket megtérítik és az útjuk során bekövetkezett árusérülésnél a kártérítési felelősségüket csökkentik.

Közösen írták

Ezek miatt eddig gyakran perelniük kellett, de a vitás kérdésekben most letisztultabb helyzetet teremt a jogszabálytervezet. Egy 35 éves jogszabályt vált fel a legutóbbi kormányülésen beterjesztett, és elfogadott új közúti árutovábbítási szerződésekről szóló kormányrendelet tervezet, amely rövidesen hatályba lép. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium annak érdekében, hogy a tervezet a fuvarozók szakmai igényeinek megfeleljen, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületét (NiT Hungary) is felkérte arra, hogy közreműködjön a szövegezésben.

Komoly segítség

Az új jogszabály révén az eddig kiszolgáltatott helyzetben lévő fuvarozók nagyobb biztonságba kerülnek, mert jogaikat könnyebben érvényesíthetik. Az egyik legnagyobb eredményt a kötelező, 30 napos fizetési határidő új jogszabályban történő rögzítése és az inkasszó bevezetése jelenti. Ezzel biztosítható, hogy a fuvarozó időben és garantáltan hozzájusson fuvardíjához. További fontos előrelépés, hogy a leszállított áruval várakozásra kényszerített fuvarozó önköltséget számíthat fel az állásidőre, illetve, hogy az olyan külön tevékenységeket, mint a rakodás vagy a raklapcsere, egyértelműen külön díj ellenében végezze.

HBN