Konkrét célok a G20-as csúcs zárónyilatkozatában

g20 tüntetés
g20 tüntetés
Az államháztartási hiányok csökkentésére és “növekedésbarát politikákra” van szükség a gazdasági újjáépítéshez – ebben állapodtak meg a legnagyobb fejlett és fejlődő országok csoportjának, a G20-as csoportnak a képviselői kétnapos kanadai tanácskozásuk végén.

Az újjáépítés biztonsága és lendületének megtartása érdekében a vasárnap zárult kétnapos csúcstalálkozó záródokumentumában ritkaságszámba menő konkrét célokat határoztak meg az államok vezetői.

A megállapodásban célként fogalmazták meg, hogy a fejlett államok két éven belül legalább felére csökkentsék országuk államháztartási hiányát, 2016-ig pedig stabilizálják, vagy csökkentsék a GDP-arányos államadósságot. A zárónyilatkozat szerint emellett a fejlett gazdaságú országok törekedni fognak a növekedésbarát költségvetési fegyelem megvalósítására, és elősegítik a világgazdasági növekedés gyorsulását.

Nem volt feszültségmentes a hangulat

Nem született azonban egyezség sem a globális bankadó bevezetéséről, sem az új pénzügyi szabályokról. Előbbit – amelynek bevezetéséről így az egyes országok most szabadon dönthetnek – Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok támogatta, míg Brazília, India, Kína, Oroszország és Kanada ellenezte azt. A bankadóhoz hasonlóan az eredetileg 2012-ben bevezetni tervezett új pénzügyi szabályok is országonként más-más ütemben lépnek majd életbe.

A csúcsértekezlet idején egyébként a környező utcákban sem volt feszültségmentes a hangulat: a kanadai rendőrség összesen 605 embert állított elő a hétvégi tüntetések során, amelyeken könnygázzal és gumilövedékekkel igyekezték feloszlatni a dühös tömegeket. Vasárnap mintegy harmincezer demonstráló vonult fel Torontóban, egy részük pedig szeretett volna bejutni a világ vezető politikusainak tárgyalótermeibe. Miután azonban a rohamrendőrök sorfalán megtört a lendületük, végül kirakatokat zúztak be és rendőrautókat gyújtottak fel.

– Független Hírügynökség –