Konfuciuszi tanokkal nevelik a rabokat Kelet-Kínában

Peking – A konfuciuszi tanokkal okítják a rabokat a kelet-kínai Santung tartomány egy börtönében, s szakértők máris a kezdeményezés országos elterjesztését javasolják.

A program, amelynek keretében létrehozták az első fegyintézeti Konfuciusz Tantermet, a hagyományos kínai kultúra, az erkölcsösség terjesztésének szolgálatába kívánja állítani a nagy kínai filozófus, tanító klasszikus munkáit.

A Konfuciusz-intézetek alintézményeként világszerte működnek hasonló “tantermek”, amelyeknek célja csaknem azonos az intézetekével, csupán méreteik, környezetük eltérő, szervezeti felépítésük más.

A Lucsung börtön falai között az erkölcstan és klasszikus szöveg elemzése mellett kalligráfiát is tanulnak az elítéltek. A tantervben szerepel a kínai népművészet, a tradicionális zene és festészet is – közölte a Global Times című országos napilap.

Az oktatás ötletgazdái úgy vélik, e tematikával hatással lehetnek az emberek személyiségére, befolyásolhatják morális alapállásukat. Egyúttal arra számítanak, hogy a tanultak, mint például az idősek, a szülők tisztelete, egymás kölcsönös tiszteletben tartása, jó cselekedetekre indítják majd az elítélteket.

A kísérletben a környezetet is megváltoztatják a börtönben. Nagyobb hangsúlyt kap az osztályterem és a könyvtár berendezése, de még családi rendezvényeknek is helyet kívánnak adni. Mindezzel párhuzamosan a börtön oktatóinak továbbképzését is magukra vállalják.

A Konfuciusz szülőhelynek számító Santung tartományban 2015-től kezdődően immár mind a nyolc tartományi drogrehabilitációs intézményben létesítettek egy-egy hasonló tantermet. Az ezekben szerzett tapasztalatok bátorították a helyi vezetést arra, hogy engedélyezzék az oktatás bevezetését a csíkos ruhások közösségében is.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés