Konferencia a reformációról Debrecenben

Akt.:
A reformáció emlékezete a kora újkori Magyarországon c. konferencia
A reformáció emlékezete a kora újkori Magyarországon c. konferencia - © Fotó: Matey István
Debrecen – Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódik az egyetemi rendezvény.

„A reformáció emlékezete a kora újkori Magyarországon – Protestáns és katolikus értelmezések a 16–18. században„ címmel rendez tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete május 18–20-a között. A megnyitón Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese elmondta, nagyon megtisztelő, hogy vendégül láthatják a vándorkonferenciát, mivel Debrecen szorosan kapcsolódik a reformációhoz.

re-1

Fotó: Matey István

Hafenscher Károly, Magyarország Kormánya Reformáció Emlékbizottságának miniszteri biztosa kijelentette, az előadások méltó emléket állítanak a történelem egyik legmeghatározóbb folyamatának. Komolay Szabolcs alpolgármester hozzátette, az akkori események nagy hatást gyakoroltak a politikára, a gazdaságra, a társadalomra és a művészetekre is, ezzel pedig kialakították a ma ismert világot.

Győri L. János, a Tiszántúli Református Egyházkerület Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézetének igazgatója elmondta, örül annak, hogy olyan kiváltságos helyzet uralkodik, amiben a különböző felekezetek és az állami intézmények elfogulatlanul tanácskozhatnak az emlékév kapcsán.

HBNTovábbi hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek