Komposzt lesz a fenyőből

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Január 6-án kezdi meg a karácsonyfák összegyűjtését az AKSD.


Bár a legtöbben a karácsonyfát január 6-án, vízkereszt napján, vagy utána szokta lebontani, ezt a munkát néhányan már az új év első napjaiban elvégezték. Néhányan azonban nem oda, ahová az való, tehát a kuka mellé rakták a fájukat, hanem például parkokba, zöld területekre.

Gyűjtőjáratok is lesznek

Ezt elkerülendő, az AKSD Kft. a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, most is gondoskodik a karácsonyfák összegyűjtéséről. Képesné Domokos Csilla, a cég szóvivője azt közölte, hogy a ritkábban lakott városrészekben, a kertes házas részeken a fenyőfákat a kommunális hulladékgyűjtő járattal szállítják el. Így azokat a kukák mellé az ürítési napon kell kihelyezni. A lakótelepeken, kifejezetten erre a célra, január 6-ától január 31-éig gyűjtőjáratokat szerveznek és hetente kétszer takarítanak.

A begyűjtést két műszakban végzik, 5 óra 30 perc és 13 óra 30 perc között, illetve 23 óra és reggel 7 óra között. Nappal tömörítős, éjjel platós gépjárművel dolgoznak. A cég azt kéri az ilyen helyeken lakóktól, hogy a fenyőfákat a kommunális gyűjtőjárat útvonala mellé tegyék ki. Természetesen a január 31-e után kihelyezett fákat is begyűjtik, de csak úgy, ha azok pontos helyét jelzik.

A sok éves tapasztalat szerint körülbelül 21 tonna fenyő kerül a regionális hulladékkezelő központba, ahol megtisztítják őket, leszedik a rajtuk maradt díszeket, majd aprítóba kerülnek. A 2-4 centiméteres aprítékot komposztként használják – tájékoztatott Képesné Domokos Csilla, az AKSD szóvivője.

HBN–OCs