Komplex ellátás az Immánuel Otthonban

Debrecen, 2014. június 27., péntek (MTI) – Rugalmas szolgáltatás, innovatív munka folyik a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonának és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolájában – összegezte Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a helyszínen tett látogatása után tapasztalatait az MTI-nek.

Az intézmény meghívásának tett eleget az államtitkár, az Immánuel Otthonban a sajtónyilvános eseményen betekintést nyerhettek a látogatók a nappali szociális ellátásba, a járóbeteg-szakellátás keretében végzett nem szakorvosi tevékenységbe, az alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) foglalkozásba, valamint az otthon eszközkölcsönzőjével is megismerkedhettek Győri Zsuzsanna igazgató, Vad Zsigmond esperes és Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetőjének kalauzolásával.

Az államtitkár elismerően szólt az intézményben folyó szakmai munkáról, melynek köszönhetően komoly erőfeszítéseket tesznek a súlyosan fogyatékos gyermekek napközi ellátásáért. Látogatásának célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a fogyatékossággal élők helyzetének enyhítésére, megsegítésére – mondta el az MTI-nek.

Az államtitkár kiemelte azt a komplex ellátást, amelynek keretében nemcsak egészségügyi ellátást végeznek az Immánuel Otthonban, hanem képességfejlesztéssel, eszközkölcsönzéssel is az ellátottak állapotának javításához járulnak hozzá.

Az MTI kérdésére Czibere Károly a kormány részéről tett intézkedések közt említette azt, hogy az elmúlt években több ezren vehették igénybe a napközi ellátást, valamint azt, hogy 50 százalékkal megemelte a kormány a normatív támogatást.

A kormány pénzbeli támogatással és a szolgáltatások könnyebb elérésével segíti őket, ebben segít például a Kézenfogva Alapítvány FECSKE kezdeményezése. A magyar kormány 2014. január 1-jétől kiemelt ápolási díjat vezetett be, emellett a fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos hozzátartozóik ápolását, gondozását végző családtagok részére biztosítható emelt összegű ápolási díj összege is emelkedett. A 2014 áprilisában emelt összegű ápolási díjat 16 991 fő részére folyósítottak.

– MTI –