Komorowski nyerte az elnökválasztást Lengyelországban

Lengyelország ügyvezető államfője, Bronislaw Komorowski nyerte az elnökválasztás első fordulóját az eddigi eredmények szerint.

Mivel nem sikerült megszereznie a szavazatok 50 százalékát, második forduló lesz a jövő hónapban.

A szavazatok csaknem 95 százalékának összesítése után immár biztos, hogy az ügyvezető elnök, Bronislaw Komorowski nyerte a vasárnapi voksolást Lengyelországban. A jobboldali liberális Polgári Platform (PO) jelöltje 41,22 százalékot szerzett, míg legfőbb riválisa, a tragikus repülő-szerencsétlenségben elhunyt előző államfő, Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság Párt (PiS) jelöltje a voksok 36,74 százalékát kapta. Az első fordulóban tíz jelölt indult az elnöki székért.

Második fordulót tartanak

Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy július 4-én második fordulót tartanak, miután egyik jelölt sem kapta meg a végső győzelemhez szükséges 50 százaléknyi szavazatot. Lengyelországban azért kellett őszről előre hozni a választásokat, mert a Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép április 10-én lezuhant az oroszországi Szmolenszk közelében. A tragédiát a fedélzeten tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl.

– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek