Komfortérzetünk a technikára bízva

A buszvezetők orvosolni nem, csak továbbítani tudják az utasok panaszát.

Nem a járművezetők kapcsolják ki-be a klímát a buszokon, hanem automatika vezérli a kinti hőmérséklet alakulása szerint – tudtuk meg a városi tömegközlekedést működtető DKV Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől, Kovács Attilától.

 
A hét elején hirtelen nyáriasra fordult időjárás miatt hétfőn a buszokon délutánra magasra szökött a belső hőmérséklet, s ahol nem működött a klíma ott a saját levükben főttek az utasok – kaptuk több olvasónktól a panaszos észrevételt. Ezekre reagálva mondta el Kovács Attila, hogy a buszok alapfelszereltségéhez tartozó klímaberendezés működését a járművezetők nem tudják befolyásolni. Azok akkor kapcsolnak be, ha a menetszéllel együtt észlelt külső hőmérsékelet 28 fok főlé emelkedik, 35 fokig pedig fokozatosan növekszik az intenzitásuk.
 
Az osztályvezető hozzátette, a nyári szezon előtt, a klímák ellenőrzése után a buszok üzemeltetését végző Inter Tan-Ker Zrt.-től nem érkezett hozzájuk meghibásodott berendezésről információ. Természetesen, mint minden technikai berendezés, ez is el tud romlani, így előfordulhat, hogy hűtés helyett fűt, vagy be sem indul, ilyenkor azt jelezni kell a sofőrnek, aki hibajegyet ír, ami alapján a szerelők még aznap éjszaka megjavítják, sűrgősebb estekben pedig a végállomáson.
 
A számítógépvezérlésű klíma alkalmazásával a járművezetőket akarják tehermentesíteni, hogy elsősorban a közlekedésre tudjanak koncentrálni. HBN