Komádiban a jégverés aratott

Akt.:
A derecskei határban már javában dolgoznak a kombájnok
A derecskei határban már javában dolgoznak a kombájnok - © Fotó: Molnár Péter
Hajdú-Bihar – Megyénk gazdálkodói Péter Pálkor jó átlagos hozamokat és minőséget várnak a gabonától.

Mit csinál ez az időjárás velünk?! Vasárnap a kendergyárnál akkora égszakadás volt, hogy a kukoricám és a napraforgóm még mindig vízben áll; ráadásul a jég szétvert mindent. Negyven hektár tengerim és ugyanannyi napraforgóm ment tönkre” – panaszolta Polgár József komádi gazda.

Bajos lenne vágni

Elmondása szerint feléjük aratásról egyelőre szó sem lehet, hiszen júniusban már közelebb járnak a 200 milliméter csapadékhoz, mint a 150-hez. – Az itteni lapos földeken sík víz minden. Ezért kínlódhattunk vele hónapokon keresztül! A 300 hektár búzám szerencsére megúszta a jeget, bár (mivel nagyrészt víz alatt áll) ha nem tudom levágni, akkor megette a fene – jelentette ki lemondóan a családi gazda, aki attól sem boldog, hogy az árpát 35 ezer forint körüli áron vásárolják.

„Az árpa elfogadható ára tonnánként 40 ezer forint körül lenne, a búzát meg tavaly 50 ezerért adtam el. Idén se fogom elpocsékolni, biztosan nem adom oda aprópénzért.”

Visszafogott árak

Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója szerint az a legfontosabb, hogy nagy baj nem érte a búzát. Mint fogalmazott, a fagy és a belvíz is békén hagyta az állományokat, bár az utóbbi napok esőzései már nem hiányoztak a búzának. Ott van baj, ahol megdőlt a növény, hiszen ezeknél a hirtelen melegben a párolgás miatt előfordulhat fuzárium fertőzés.

– Már érkeznek be hozzánk a korai búzákból az első szállítmányok, de egyelőre nincs probléma velük. Az árpa betakarítása javában tart, a takarmánynövényből jelentősen nőtt a megyében a vetésterület. Majdnem annyival, amennyivel a búzáé csökkent. A hozamok szépek, búzából 5 tonna körüli hektárankénti átlag várható – mondta a szakember, majd a világpiaci összefüggésekre is kitért. Mint utalt rá, a világban rekordtermés van, több mint 730 millió tonna búza termett; 258 millió tonnára nőtt az átmenő készlet, ami árnyomást okoz a piacon. Az árpa ára 36-38 ezer forintról indult, a takarmánybúza is itt körül lesz, és az étkezési minőségű búza ára sem várható sokkal magasabban.

– A jövő héten hirdetünk árat, a Hajdúgabona 100 ezer tonna búzát vásárol fel. Érdekesség, hogy csupán 56 ezer hektáron termeltek idén búzát a megyében, a korábbi 70 ezer hektár helyett. Kevesebb a baj az árpával, bár vannak, akik napraforgót vagy fehérjenövényt vetettek annak idején a búza helyett – jelentette ki a szakember.

Szakad-e a töve?

Örvendi Lászlót, a Magosz megyei elnökét, hajdúszoboszlói gazdálkodót arról kérdeztük, hogy Péter Pálkor vajon szakadt-e a búza töve? „Mértünk már egyes fajtáknál 20 százalék alatti szemnedvesség-tartalmat is, de az optimális a 14 százalék alatti mérték lenne, hiszen akkor nem kellene szárítani. Attól tartok, hogy egy részénél nem ússzuk meg a szárítást, ha 16-17 százaléknál kénytelenek leszünk ráengedni a kombájnt” – avatott be a szakma rejtelmeibe a gazda. Tőle tudjuk, hogy az árpa után itt-ott már belevágtak a búzába is, de a többség néhány napot még vár. Ha ugyanis belemegy a gépbe a zöld szalmaszár, az bizony összekeni a szemet. Amennyiben a hét végéig marad a napos idő, akkor gond nélkül lehet majd aratni.

– A hét végén lesz Sárrétudvariban a hagyományos aratónap, akkorra meg van rendelve a jó idő. Mindenféle felvásárlási árak keringenek, mi azt szeretnénk, ha az étkezési búzára tonnánként legalább 45 ezer forintért lenne vevő. A 3-assal kezdődő árat (bármennyire is sulykolnák belénk egyesek) nem fogadjuk el, akkor irány a tároló – szögezte le Örvendi László, aki szerint az árpa térnyerésének alapvetően két oka van; megfelelő mennyiségű termést ad, és a termesztési technológiája is valamelyest egyszerűbb, mint a búzáé.

– Petneházi Attila –


„Nincs okom panaszra”

Jakab Tamás, debreceni gazda azzal kezdte, hogy ebben az évben neki nincs őszi árpája, helyette triticalét vetett.

– A búza aratása a hét végén kaphat lendületet, és július közepe táján jön be a triticale. Utóbbi megy a piacra, a búza meg a magtárba. Arra várok, hogy az étkezési búza ára négyessel kezdődjön, bár tonnánként 1000-2000 forintnál nagyobb árkülönbsége a takarmány és az étkezési minőség között magam nem számítok. Egyébként jó búzáim vannak, hektáronként átlag hat tonna körül teremnek, és elégedett vagyok a négy tonna körül átlagot ígérő triticaléval is…

hirdetés