Komádiba ismét vonattal?

Komádiba ismét vonattal?
Komádiba ismét vonattal? - © Illusztráció: Matey István
Komádi – A dél-bihari kisváros lakosai a mai napig hiányolják a vasúti közlekedés lehetőségét.

Noha észak-békési települések kezdeményezése volt a Gyomaendrőd és Nagyvárad közötti vasútvonal fejlesztése (nyertek is a munkálatok tervezésére uniós forrásból 220 millió forintot), a komádi embereknek is elemi érdekük a beruházás elkészülte. Ezért csatlakozott Komádi is a projekthez.

Tóth Ferenc polgármester szerint ez a településük egyetlen esélye arra, hogy ismét bekapcsolódhasson a vasúti közlekedés vérkeringésébe. A dél-bihari kisvárosban 2008-ban szűnt meg a vasúti közlekedés azzal, hogy a településen áthaladó szárnyvonalat felszámolták.

Azóta az állomás épülete üresen áll, a vasúti pálya, valamint a vasúti híd egy része pedig már a fémtolvajok martalékává vált. Magyar oldalon 13 települést érint majd az új pálya, ezért örömmel vállalták a tervezési költségekből rájuk eső 15 millió forint önerőt. A tervezési munkálatok tehát zajlanak, a megvalósulásra azonban még évekig várni kell.

Az érintett települések arra számítanak, hogy a következő hét éves európai uniós költségvetési ciklus végére a lakosaik már vonattal utazhatnak akár Nagyváradig.

HBN-PA