Komádiban is megtelt a temető emlékezőkkel

Komádiban is megtelt a temető emlékezőkkel
© Fotó: Rozsik Rita
Komádi – Gyászolók tömege, díszes koszorúk sokasága, szebbnél szebb mécsesek fénye töltötte meg a temetőt.

Jöttek-mentek az emberek, családostól, magányosan, ki rövidebb, ki hosszabb időt töltve elhunyt szeretteik sírja mellett. A temető ilyenkor megtelik látogatókkal, a halottak összehozzák az élőket, találkoznak a régi barátok, a szomszédok, a rokonok, akik beszélgetnek, felidézik a régmúlt emlékeit, az elhunyt szép pillanatait. Sokan távolról látogatnak haza. Közéjük tartozik Seprenyi Tímea is, aki Szigetszentmiklósról érkezett a városba, hogy tiszteletét tegye elhunyt családtagjai sírjánál:

Hiszek abban, hogy a sírban csak egy test van, hiszen a lélek halhatatlan. Nincs bennem keserűség, vidáman jövök a temetőbe.”

Egész évben emlékeznünk kell

Egy komádi lakos szerint a szeretteinkre minden nap, egész évben emlékezünk. Fontosnak tartja, hogy míg él valaki, addig szeretni és ápolni kell, majd miután elhunyt, ahányszor a lelkünk diktálja, annyiszor kell kimenni a temetőbe, és gondozni a sírját.

Erdei Balázs, temetkezési ágazat vezető szerint minden rendben zajlott a temetőben, nem történt rendbontás. – Bencsik István kollégámmal felváltva, 12 órás műszakban a Polgárőrséggel együtt vigyázunk a temető rendjére. A hosszú hétvégén nagyobb a forgalom, ezért szükséges az őrség. 21 óráig van nyitva a temető, de napnyugtáig van jobban mozgás. Estére is sokan ellátogatnak ide, mivel a mécsesek világítása díszes pompába öltözteti a sírokat – nyilatkozta.

Balogh Sándor református lelkész elmondta, hogy a reformátusok halottak napján Isten örökkévalóságára tekintenek előre, hálát adnak szeretteik életéért. – Minden évben november elsején délután 3 órától a feltámadás igéivel vigasztaljuk az emlékezőket a református gyülekezet tagjaival a temetőben, majd gyertyát gyújtunk a háborús hősök és az elhunyt képviselők sírjainál – fejezte be a lelkipásztor.

A háborús hősökre is emlékeztek

Elhunyt szeretteik mellett a háborús hősökre is emlékeztek Komádiban a Major temetőben, ahol Balogh Sándor református lelkész hirdetett igét.

komadi_hosok2Fotó: Rozsik Rita

A résztvevők koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegtek az elhunyt háborús hősök emlékhelyeinél és a volt képviselők sírhelyeinél. Később, 16 órakor a város főterén folytatódott a megemlékezés a háborús emlékműveknél.

– Rozsik Rita –Komádi.
HAON.HU


hirdetés