A holokausztra emlékeztek Magyarhomorogon

A holokausztra emlékeztek Magyarhomorogon
A holokausztra emlékeztek Magyarhomorogon - © Fotó: magánarchívum
Magyarhomorog – “A Holokauszt Emlékév – 2014”a Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola tanulói sokszínű programot valósított meg. Egy még ma élő szemtanú, Madarász Ervin bácsi felidézte a magyarhomorogi holokauszt történetét.

Az településen lakó mindhárom zsidó családot elhurcolták a nagyváradi gettóba, majd koncentrációs táborba.

A gyerekek felkutatták a helyi és a környékbeli temetők zsidó fejfáit. Ezekből és a holokauszt neves áldozatairól (pl. Radnóti Miklós, Rejtő Jenő, Richter Gedeon, Kabos Endre) életútjukból kiállítást készítettek.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

A 8. osztályosok Őrzők csapatnévvel – Csorvási Henriett, Gulyás Gábor, Kolozsvári Boglárka, Napik Vanessza, Tarsoly Tamara részt vettek a „Híd múlt és jelen közt” című, a Holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó versenyen, és bejutottak a 2014. május 8-án Budapesten tartandó országos döntőbe.

Az iskola 7-8. osztályos tanulói április 25-én meglátogatják a felújított debreceni zsinagógát, ahol előadást hallgatnak meg a zsidó nép történetéről, szokásairól. Amberboyné Ignácz Irma tanárnő és Kállai Szilvia iskolatitkár pályázatot nyújtottak be az emlékévhez kapcsolódóan. A sikeres pályázat révén május 18-án két órás programmal hívják őket a budapesti Holokauszt Emlékközpontba.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

Hagyományosan megemlékeztek 2014. április 16-án a Magyar Holokauszt Emléknapjáról, ahová meghívták a helyi önkormányzat képviselőit, valamint azokat a helybeli lakosokat, akiknek a házában 1944-ben a három elhurcolt zsidó család élt. A 8. osztályosok műsorukat versekből, az általuk írt szövegekből (elképzelt naplórészlet, országgyűlési felszólalás, piaci jelenet) állították össze, majd a jelenlévőkkel közösen megtekintették a kiállítást.”

– Vmirjáncki József –Komádi.
HAON.HU


hirdetés