Költsék a gyermekéhezés felszámolására a minisztériumok költöztetésére szánt pénzt!

Budapest, 2014. június 10., kedd (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) azt kéri, hogy ha a költségvetésben van felesleges pénz, akkor azt ne a minisztériumok vidékre költöztetésére hanem a gyermekéhezés felszámolására költsék – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.

Vadai Ágnes úgy fogalmazott, hogy már a költözés megvalósításának vizsgálata is jelentős erőforrásokat von el az adott területektől. A DK nem lenne meglepődve, ha a “Fidesz-közeli kutatócégek” bebizonyítanák, hogy sokkal olcsóbb Magyarországnak, ha a minisztériumok vidéken találhatóak – tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció biztos abban, hogy a költözés “brutális összegeket”, akár több tízmilliárd forintot is fel fog emészteni – folytatta, emlékeztetve arra, hogy a reklámadóból mintegy hétmilliárd forint folyhat be. Nyilvánvalónak nevezte, hogy a minisztériumok illetve az államtitkárságok vidékre költöztetése nehezíteni fogja az ügyintézést.

Azt is hangsúlyozta, hogy ezek a tárcák értékes fővárosi ingatlanokban dolgoznak, “úgyhogy nem nagyon tudjuk, hogy ki vetett vajon szemet” azokra – mondta. A honvédelmi tárca esetében biztonsági kockázatot is jelenthet a költözés, mert a jelenleg Székesfehérváron található középszintű katonai vezetés mellett a városba kerülne a legfelsőbb szintű katonai vezetés is. Kijelentette: a költöztetés közben egyszerre két helyen kell majd üzemeltetni a Honvédelmi Minisztériumot, mert egyetlen pillanatra sem fordulhat elő, hogy az ország védelme veszélybe kerül.

Kurucz Éva kormányszóvivő pénteken közölte az MTI-vel, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-éig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet. Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csabát, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön. Hozzá hasonlóan Fazekas Sándornak a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe költözésének, Lázár Jánosnak pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözésének lehetőségét kell megvizsgálnia.

– MTI –