Nagyvilág

2008.07.01. 20:59

Örizetbe vételek "kormányellenes szervezkedés" vádjával Törökországban

<p>Összesen 21 embert, köztük két nyugalmazott, 4 csillagos tábornokot és újságírókat vett őrizetbe a rendőrség kedden Törökországban - jelentette az Anatolia hírügynökség.</p>

Az elfogottakat a hatóságok kormányellenes szervezkedéssel gyanúsítják. De hivatalosan még az ügy egyetlen korábban elfogott érintettjét sem vádoltak meg eddig semmivel.

A legújabb őrizetbe vételeket hivatalosan megerősítették, de részleteket nem közöltek az ügyről. Válaszul ellenzékiek megfélemlítéssel és a kritikusok elnémításával vádolták meg a kormányzó, iszlamista Igazság és Fejlődés Pártot (AKP).

Ankarában a rendőrség kedden reggel otthonaikban vette őrizetbe a két nyugalmazott, 4 csillagos tábornokot, Hursit Tolon-t és Sener Eruygur-t. Rajtuk kívül a hatóságok elfogták a szekuláris, kormányellenes napilapként ismert "Cumhuriyet" ankarai tudósítóját, Mustafa Balbay-t, valamint az ankarai kereskedelmi kamara (ATO) elnökét, Sinan Aygun-t is. Mind a négyen közismert kormánykritikusnak számítanak Törökországban.

Egy nevének elhallgatását kérő bírósági tisztviselő az Anatolia hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a férfiakat azzal gyanúsítják, hogy az Energekon elnevezésű terrorszervezet tagjai.

A hatóságok ultra-nacionalistaként jellemzik a csoportot, amelyik állítólag merényletekkel akart politikai zavart kelteni - hogy ezzel rontsa le a kormány hitelét, vagy akár meg is döntse a Recep Tayip Erdogan kormányfő vezette kabinetet.

Az Energekon elleni vizsgálatot sok bírálat érte Törökországban. A kritika szerint az ügyészek nem részletezték hivatalosan azt, hogy az őrizetbe vett embereket mivel gyanúsítják.

Ezenkívül vádat sem emeltek ügyeikben. Mindezt a hatóságok annak ellenére mulasztották el, hogy a vizsgálatot több mint egy éve kezdték - azután, hogy 2007. júniusában egy isztambuli házban robbanóanyagokat fedeztek fel.

A vitatott ügyben egyébként a nyugalmazott tábornokokon és újságírókon kívül ügyvédeket, az alvilágban ismert személyeket és politikusokat, összesen 50 embert vettek őrizetbe eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!