Költségvetés – A kormánypárt a többletforrásokat emeli ki, az ellenzék szerint csak szűk csoportokon segít az új büdzsé

Budapest, 2016. április 26. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) átnyújtja a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének az Országház Delegációs termében 2016. április 26-án.
Budapest, 2016. április 26. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) átnyújtja a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének az Országház Delegációs termében 2016. április 26-án. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest – Eltérően látja a kormánypárt és az ellenzék az új költségvetés részleteit: a Fidesz szerint jelentősen nőnek az egészségügy és a köznevelés forrásai, valamint az adókedvezmények, az ellenzéki pártok viszont úgy látják, csak egy szűk rétegen segít, és nem a lényegre koncentrál a büdzsé.

A Fidesz-frakció közölte: a jövő évi költségvetés biztosítja, hogy 2017-ben mindenki léphessen egyet előre; a gazdasági növekedésből származó bevételeket a családokra, további adócsökkentésre és az otthonteremtési program folytatására fordítják.

Tovább nőhet a kétgyermekesek családi adókedvezménye, 27 százalékról 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája. Folytatódik a pedagógusok, a rendőrök, a katonák életpályaprogramja, és már zajlanak az egyeztetések az egészségügyi, a szociális dolgozók bérrendezéséről – sorolták.

A Demokratikus Koalíció a költségvetés kedden benyújtott tervezetének adatait úgy értelmezi, hogy az “Orbán-rezsim” és a Fidesz számára továbbra sem az ország érdekei fontosak.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében önleleplezőnek nevezi, hogy hat év kormányzás után a kormányzat akkor akarja az egészségügyet a költségvetés nyertesévé nyilvánítani, miután “tönkretették az orvosokat, az ápolókat és a betegeket”.

A Jobbik alelnöke a függőség és a “kiszáradt gazdaság” büdzséjeként hivatkozott a kormány kedden benyújtott javaslatára. Z. Kárpát Dániel budapesti sajtótájékoztatóján jelezte: noha a javaslatot teljességében még nem ismerik, a sarokszámok egyértelművé teszik a helyzetet.

Radikális változtatást sürgetett az LMP. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes átgondolatlannak ítélte a büdzsét, mondván, míg néhány hete még hiány nélküli javaslatot ígért a kormány, az uniós források gyors kiszórása érdekében mégis nagyobb lesz a deficit jövőre, mint idén. Szerinte minderre csak azért van szükség, hogy a fejlesztési forrásokból minél többet lophassanak el a kormányhoz közel állók.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a 2017-es költségvetés az emberek 80 százalékának a leszakadást jelenti. Szelényi Zsuzsanna, az Együtt – a Korszakváltók Pártja politikusa önzőnek és rövidlátónak nevezte a jövő évi büdzsét.

A kormány technikai pontosítások miatt csak az esti órákban bocsátja az Országgyűlés rendelkezésére a jövő évi költségvetésről szóló javaslatát, amely ezt követően válik elérhetővé a parlament honlapján.

– MTI –

Címkék: