Nagyvilág

2008.06.13. 13:25

Amerika nem választana elnöknek egy feketét - nyilatkozta a japán kormány második embere

<p>A japán kormány miniszterelnöki hivatalának vezetője pénteken erősen tagadta azt a neki tulajdonított kijelentést, miszerint Barack Obama amerikai elnökjelölt nem nyerhet a novemberi elnökválasztáson, "mert az amerikaiak nem választanának meg egy feketét".</p>

A demokrata párt elnökjelöltségét elnyerő, és ezzel történelmet író Obama kevertvérű: apja kenyai származású volt, anyja pedig fehér amerikai.

Macsimura Nobutaka a Shukan Bunsun című japán hetilap cikke szerint azt állította: az Egyesült Államok a látszattal ellentétben nagyon konzervatív ország, és a fekete Barack Obamának - és nőként Hillary Clintonnak is - nehéz lesz nyernie. "Valószínű, hogy John McCain lesz az, aki a végén megnyeri a választást" - idézte a miniszterelnöki hivatal vezetőjét a japán lap.

A japán kormány vezető szóvivőjeként is dolgozó Macsimura egyik közeli munkatársa teljesen alaptalannak nevezte az "ostoba magazinban" megjelent cikket az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Az egyik vezető japán magazinban megjelent cikk neki tulajdonított állításait Macsimura is cáfolta egy, a hivatala által kiadott közleményben. A politikus jelezte, hogy nincsenek előítéletei a feketékkel szemben, közölve: külügyminiszterként Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterben bízott a legjobban.

A japán miniszterelnöki hivatal vezetője a második embernek számít a kormányban, és a poszton lévő politikus gyakran lesz a következő kormányfő. Fukuda Jaszuó jelenlegi, és Abe Sinzó előző miniszterelnök is erről a posztról került a miniszterelnöki székbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!