Költekező kamaszok: futja a zsebpénzből?

Költekező kamaszok: futja a zsebpénzből?
© Fotó: Pixabay
Debrecen – A 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően hetente ad zsebpénzt.

A magyar lakosság döntő része tisztában van a rendszeres megtakarítás fontosságával, és felismeri a takarékosságra nevelés jelentőségét is – derül ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából.

Ötből négyen

Ötből négy szülő jellemzően 11-12 éves kortól tipikusan heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyerekének és 77 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel könnyebben megtanulható a pénz kezelése. Ehhez nyújt további támogatást a bank új programja, amely kertében munkatársai egy hónap alatt több mint 50 osztályban tartanak rendhagyó, a pénzügyekre fókuszáló osztályfőnöki órát. A magyarok többsége tisztában van a megtakarítás fontosságával, lényeges elemnek tartja az előrelépés szempontjából félretett pénze mennyiségének növelését is. A megkérdezettek 24 százalékának sikerült növelnie megtakarítását az elmúlt 2-3 évben.

Nevelés dolga

A pénzügyi nevelés kapcsán a lakosság kétharmada úgy látja, az edukáció leginkább a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. A szülők legfontosabb céljai a gyermekek pénzügyi nevelésében, hogy megtanulják a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. A 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1 100 forint. A zsebpénzt a napi apróbb kiadások fedezésére adják a szülők. Az iskolai büfében való vásárlásra, szórakozásra, mozira, a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására.

HBN

Címkék: , ,