“Ököllel mellkason vágott”

“Takarodj a hivatalból!” – ordított Kecskés Gyula, Pocsaj első embere Kozák Istvánra, a polgármesteri hivatal műszaki főelőadójára, majd ököllel mellkason ütötte.

A községházán kedden délelőtt történteknek tanúja volt Már Vincéné jegyző, valamint a hivatal másik két dolgozója is – derül ki ez is a rendőrségi feljelentésből, merthogy a sértett az orvosi látlelet vétele után a rendőrségen mondta jegyzőkönyvbe az elmúlt óra eseményeit.

A jegyzőnek a polgármester jelenlétében számoltam be egy telekmegosztási ügy állásáról – kezdte a történetet Kozák István. – Kecskés Gyula az intézkedésemet nem találta megfelelőnek és ezt kiabálással hozta tudtomra. Idővel már azt ordibálta, hogy “Takarodj a hivatalból”. Ezt adja írásban – közöltem vele. Erre dühödten nekem támadott, ököllel mellkason vágott, majd megragadta az ingemet és lökdösni kezdett, az egyik asztalhoz nyomott. Mondtam neki, nem megyek el, ahhoz nincs joga, hogy elküldjön és fel fogom jelenteni. Az incidenst látva a jegyzőasszony is figyelmeztette a polgármestert, hogy ilyet nem tehet. Erre elengedett. Az eset után orvoshoz mentem. Megállapította, hogy a sérülésem 3 napon belül gyógyuló, majd feljelentést tettem a rendőrségen. 

A nyáron kezdődött 

Hivatalos szervnek igen, a nyilvánosságnak viszont nem kívánok nyilatkozni a polgármester előszobájában kedd délelőtt lezajlott eseményről – mondta Már Vincéné jegyző, miután a Kozák István által elmondottakról kérdeztük. Kecskés Gyula polgármester véleményére is kíváncsiak voltunk. Ő azonban a vizsgálat, illetve a jogerős bírói döntésig nem kíván beszélni az esetről és az előzményekről.

A sértettől tudjuk, a polgármester és a köztisztviselő közötti feszültség a múlt év nyarán kezdődött, amikor az általános iskola felújítása ellenőrzésekor Kozák István kifogásolta az elvégzett munka minőségét. Azt azonban Kecskés Gyula megfelelőnek tartotta, holott neki nincs ilyen jellegű műszaki végzettsége. Az eset idegileg megviselte a főelőadót, táppénzre ment, majd amikor ismét munkába állt, több alkalommal az ott dolgozók jelenlétében, füle hallatára ordibált vele a polgármesteri hivatalban a faluvezető. Kozák István azt is elmondta, hogy Kecskés Gyula őt alkalmatlannak tartja munkaköre betöltésére, és többször felszólította: távozzon a munkahelyéről.

A polgármesteri hivatal dolgozóinak nem a településvezető, hanem a jegyző a munkáltatója, ezért tevékenységüket a jegyző értékelheti, illetve ő szüntetheti meg a munkaviszonyukat – válaszolta kérdésünkre a megyei közigazgatási hivatal illetékese.

K.Zs.