Helyi közélet

2013.09.03. 17:28

Hasznos tesiórai pihenés

Debrecen - Ettől a tanévtől relaxációt is tanítani fognak az iskolák 1., 5., és 9. évfolyamán, testnevelési órák keretében.

Debrecen - Ettől a tanévtől relaxációt is tanítani fognak az iskolák 1., 5., és 9. évfolyamán, testnevelési órák keretében.

Az egyik ötletgazda Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, akiknek kiemelt kutatási területe a stresszkezelés.

– A mai világ rohanó életmódja, a szülőkkel szemben támasztott munkahelyi és egyéb, egyre növekvő követelmények mind több feszültséget okoznak és ez, sajnos, a gyerekeket sem hagyja érintetlenül. Ők is gyakran stresszel terheltek, aminek levezetésére számos mód létezik; ilyen a mozgás és a relaxáció is – magyarázza dr. Egri Sándor, egyetemi tanár és jógaoktató.

– Utóbbi egy technika, mely az izomtónus ellazításával, pszichés nyugalommal, a gondolatok harmonizálásával éri el a kívánt célt. A gyerekek különösen fogékonyak rá, azonban megfelelően képzett tanárokra is szükség van, akik maguk is tapasztalattal rendelkeznek róla és megfelelő mentális állapotban adják át, hiszen zaklatottan nem lehet lazító gyakorlatot levezetni; továbbá a személyes példa is nagyon fontos – tette hozzá.

Tudatosabban kezelik

A relaxációs technika elsajátítása és alkalmazása nem csak a mindennapi stressz csökkentésében segíthet a gyerekeknek, de ráirányítja a figyelmüket a feszültség káros hatásaira is, így később tudatosabban kezelik majd azt, illetve várhatóan jobban törekszenek a mentálisan egészségesebb életvitel kialakítására – véli Egri Sándor.

Magát a technikát egyszerűnek mondta, mely hasonlít ahhoz, amikor elalvás előtt megpróbálunk ellazulni. S mint ahogy az álomba merülés sem végezhető akarattal, a relaxáció is inkább a figyelem irányításával próbál pihentetni. Miként az alvás, úgy a relaxáció is természetes mechanizmus! – hangsúlyozta az oktató.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában