Köddel, dérrel érkezett az utolsó őszi hónap

Köddel, dérrel érkezett az utolsó őszi hónap
© Fotó: news.bbc.co.uk
Debrecen – November első hetét tipikus őszi, jobbára csendes, eleinte még napos, majd ködös idő jellemezte.

Mivel a Kárpát-medence időjárását továbbra is a már korábban kialakult magas nyomású légköri képződmény irányította, alapvetően nem változott az idő jellege Kelet-Magyarországon az utolsó őszi hónapunk kezdetén.

Makacsul megmaradt

A téli félévben viszont az ilyen időjárási helyzet jellegzetessége az egyre fokozódó ködhajlam. Így az időszak utolsó napjaira az addigi sok napsütést sokfelé váltotta eleinte csak reggeli párásság, majd mind tovább megmaradó makacs köd. Az erősebb, csapadékot is adó frontok elkerülték a térséget, így gyenge ködszitáláson kívül jelentős, mérhető csapadék sehol sem fordult elő a két megyében. A beálló ködfelhőzet ellenére még az átlag felett alakult a napos órák száma. A mintegy 55-60 órát kitevő heti napfénytartam 30-35 százalékkal haladta meg az ilyenkor elvárható értéket. Ez nem csak az emberi és állati szervezetre gyakorolt jótékony hatást, de a kelőfélben lévő vagy növekvő őszi gabona és repceállományok, illetve a még vegetációban vagy érőben lévő zöldség- és gyümölcsfélék fejlődését, illetve beérését is elősegítette. A még hátralévő talaj-, illetve egyéb mezőgazdasági munkák végzése szempontjából szintén kedvező volt a nyugodt időjárás. Igaz ez annak ellenére is, hogy a hőmérséklet 5 °C körüli heti középértéke már 1-2 fokkal elmaradt a sokéves átlagtól, éjszakánként pedig általános volt a gyenge fagy. A leghidegebb hajnalokon egy-két helyen már -4—-5 fokot is mértünk, miközben a nappali csúcshőmérséklet a még napfényes időszak 11-16 °C közötti értékeiről egy-két nap leforgása alatt 4-9 fok közé csökkent.

Rontotta a hőérzetet

A lombhullást követő őszi növényvédelmi feladatok végzésére a mind általánosabbá váló nyirkos idő, a gyakori ködszitálás nem sok lehetőséget hagyott, ebből azonban mérhető mennyiség alig fordult elő. A csapadék heti összege sehol sem haladta meg az 1 millimétert, így a talajok vízkészlete ezúttal nem gyarapodott számottevő mértékben. A felső 20-30 centiméteres réteg nedvessége továbbra is optimális, a szabadföldi vízkapacitást közelíti, hiszen a csapadék mellett a párolgás is minimális mértékű volt az időszakban. A mélyebb, 1 méteres szelvény vízhiánya ennek megfelelően összességében nem változott, továbbra is 70-90 mimmiméterre tehető.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés