Kodály örökén a Kultúrpalotában

Kodály örökén a Kultúrpalotában
Marosvásárhely – Ezerháromszáz kilométer a zene szolgálatában, avagy Debrecentől Kolozsvárra Marosvásárhelyen át vezet az út.

Úgy tapsoltak, mintha kétszer annyian lettek volna – summázta a Debreceni Kodály Kórus egyik tagja a szerdán megkezdődött erdélyi turnéjuk első fellépését.

A marosvásárhelyi Kultúrpalota szecessziós épületének szépen felújított nagytermében – többek között – Kodály kórusművei csendültek fel, s zengtek pompásan. De nemcsak a fellépők tehetsége, s a helyiség kedvező akusztikai tulajdonságai miatt “varázsoltak” a debreceni énekesek, hanem a maréknyi, bár annál lelkesebb közönségtől a magyar zenéért cserében visszaáramló szeretettől is.

A vendégek nemcsak a válogatott repertoárért voltak hálásak, hanem azért az odaadásért is, melyet a visszafogott érdeklődés – Marosvásárhelyen ezidő tájban tartják a legtöbb ballagást – letörhetett volna – de nem tett.

 
Ahogyan az a 350 kilométeres út sem, melyet fellépés előtt tettek meg a kórustagok Debrecentől Marosvásárhelyig. A művészek azonban nem pihenhettek sokáig Székelyföld “fővárosában”, következő fellépésük ugyanis Kolozsvárra szólította őket, ahol a Szent Mihálynak szentelt templom falai között zendül fel magával ragadó énekük ma este 19 órától.
A turné azonban itt nem áll meg. A Debreceni Kodály Kórus pénteken Székelyudvarhelyen a katolikus templomban, míg szombaton Sepsiszentgyörgyön a Krisztus király templomban várja az érdeklődőket.
 
Az idén 55 éves kórust, melyet vezényelt már Ennio Morricone-tól Kobayashi KenIchiro-ig számos külföldi, s még több zseniális magyar karmester – kiemelve a kórust alapító Gulyás Györgyöt – jelenleg Pad Zoltán dirigálja. A tagok pedig – akik közül többek élete évtizedek óta összefonódott Kodály nevével fémjelzett kórussal – szó szerint bejárták a Földet, Kolozsváron pedig legutóbb 2002-ben adtak nagysikerű koncertet.
Csütörtök esti fellépésük során az alábbi művekkel örvendeztetik meg a kolozsvári Szent Mihály templomba érkező közönséget, 19 órától:
– Karai József: De profundis
– Henry Purcell-Sven-David Sandström: Here my prayer
– Kodály Zoltán: Szép könyörgés
Székely keserves
150. genfi zsoltár
Ének Szent István királyhoz
– Orbán György: Veni creator
– Felix Mendelshon-Bartholdy: Den er hat seinen Engel
Jauchzet den Herrn alle Welt
– Sven-David Sandström: Lobet den Herrn
 
– F.Á. –