Kocsmaszínház a debreceni Tepsiben

Kocsmaszínház a debreceni Tepsiben
Új színház nyitja meg kapuit június 15-én, kedden Debrecenben.

A Tepsi a filmművészet után a színházvilága felé is megnyitja kapuit. Az ötletgazda változatlan, azaz Beretvás Gábor, akit legújabb kezdeményezéséről kérdeztünk:

Pontosan mit is takar ez az új projekt?

Most, hogy a „hivatalos” színpadok leeresztik a függönyt arra az elhatározásra jutottunk, hogy érdemes lenne egyfajta nyári színházi estéket tartani. Ezek a programok természetesen különböznek a jól felszerelt előadásoktól, hiszen egy teljesen más térben, más közegben, más közönségnek próbálunk önfeledt szórakozást nyújtani.

Milyen társulatok és hol tekinthetőek meg?

Csak mint a filmes összejöveteleknek, ennek is a Tepsi (Baross és Faraktár sarok) ad otthont. Egyelőre négy leszervezett produkciót tekinthetnek meg a következő hetekben a színház barátok és érdeklődők, de még egyeztetések folynak több, köztük erdélyi csoportokkal is. Először június 14-én kedden, Dózsa Gergő társulata nyitja meg a rendezvénysorozatot, Babylon T/Láncolat című tánc színházukkal, mely multimédiás eszközökkel megtámogatott, roppant látványos koreográfia.

Kikre számíthatnak még az érdeklődők e színpadon?

A Repülő Sárkányok, az Alföld Színpad és a Kuckó Művésztanya és Kulturális Egyesület lép még fel a Tepsi színpadán. Mind roppant különböző csemegével készül, melyet a hely térelosztásából kifolyólag interaktív módon a fogyasztó közönség bevonásával szervíroznak. Tehát a mutatványos sátrak hangulatától, a klasszikus színházon keresztül, egészen az alternatív kocsmaszínházig minden meg fog jelenni az itallapon.

Mitől lesznek ezek a produkciók egyediek, különlegesek?

Ez egy olyan kísérleti kezdeményezés, mely direkt módon kever teljesen eltérő művészeti formákat, egy olyan térbe helyezve, amely teljesen szokatlan mind az előadóknak, mind pedig a közönség számára. Hiszen a vidám, felszabadult hangulat egy pillanatra sem fog eltűnni a színházzá változó kocsmából és a színészek is egy teljesen újfajta közönséget szólíthatnak meg stúdió színpadi hangulatban.

Nem beszélvén az olyan szokatlan eszközöktől, mint a projektor, vagy az irányított hang és fényhatások, melyek tovább fűszerezik a centiméternyi távolságra lévő publikum és szereplőgárda kapcsolatát.