Kínai újév

Vasárnap Londonban tartják a kínai újévvel kapcsolatos legnagyobb nem ázsiai rendezvényeket. A London jelképének számító Trafalgar téren oroszlános, sárkányos kínai felvonulás lesz, 350 dobossal, legyezős és szalagos táncossal. Sokuk külön ezért érkezett a Távol-Keletről.

A kínai újév alkalmából piros színű kivilágításban fog tündökölni a Temze parti óriáskerék. Az újévi parádé része a “Kína Londonban 2006” című kéthónapos kulturális fesztiválnak, amelynek keretében több mint száz kínai rendezvénynek lesz színhelye a brit főváros. A fesztivál csütörtökön nyílt meg, azóta speciális piros lampionok világítják meg London belvárosát.

Tavaly a kínai újévvel kapcsolatos londoni ünnepségen 80 ezer ember vett részt.

A londoni kínai fesztivál keretében a Royal Academy of Arts ritka kínai képzőművészeti alkotásokat mutat be.

A brit idegenforgalom vezetői abban reménykednek, hogy a parádé sok kínai turistát vonz majd. Kína a gazdasági erejének növekedésével összhangban egyre nagyobb turisztikai piac is: becslések szerint 2010-bn már évente 50 millió kínai látogat külföldre. A britek azt szeretnék, ha mind az 50 milliónak az útitervében szerepelne London.További hírek a Nagyvilág kategóriából