fizetnie kell

2020.05.20. 13:14

Megbírságolták a magyarok elleni gyűlöletbeszédéért a román államfőt

Megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit – állapította meg szerdai határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

A CNCD szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az elnökre.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta:

ilyen esetekben nem a bírság mértéke számít, hanem az a tény, hogy egy állami intézmény megállapította a kihágást.

„Joga van az államelnöknek fellépni minden olyan esetben, amikor az állam területi épsége és szuverenitása van veszélyben, de ezt úgy kell megtegye, hogy mellőzze a gyűlöletbeszédet” – jelentette ki a CNCD elnöke.

Kifejtette: Iohannis tudatosan játszott rá azokra a sok évtizedes előítéletekre, amelyek léteznek a román társadalomban a magyarokkal szemben, amikor a magyar nyelvet használta.

Az, hogy a magyarok el akarják lopni Erdélyt, egyike volt azoknak a szlogeneknek, amelyekre a nacionalista kommunista Románia épült, amelyekre az ország asszimilációs politikáját alapozták, és ez folytatódott 1990 után is. Mindennek az államfő is tudatában volt

- magyarázta Asztalos Csaba a CNCD szavazattöbbséggel hozott határozatát.

Az Erdon.ro az előzmények kapcsán hozzáteszi: április 29-én, miután a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, Klaus Iohannis államfő azt mondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

„Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök – szerk.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében?” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában (a román államfő hivatalos rezidenciája) adott április 29-i nyilatkozatában.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleménye szerint a nyilatkozat diszkriminatív jellegű volt, és etnikai/nemzetiségi hovatartozás alapján megsérti a méltósághoz való jogot.

A diszkrimináció tényét a testület 6 tagja állapította meg. A bírságot öten támogatták szavazatukkal – közölte a CNCD.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában