Helyi gazdaság

2017.03.08. 08:44

Áruautomatákat kötnek be az adóhivatalhoz

Budapest - Az elektronikus rendszer lehetővé teszi az étel- és italautomaták bekötését a NAV-hoz.

Budapest - Az elektronikus rendszer lehetővé teszi az étel- és italautomaták bekötését a NAV-hoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még tavaly szeptemberben kötelezte az üzemeltetőket az adatszolgáltatásra, de egészen mostanáig nem látszott, lesz-e megoldás, amivel a vállalkozások képesek megfelelni az elvárásoknak.

Követhető lesz

A fejlesztés az adattovábbításon túl olyan pluszszolgáltatásokat is kínál az üzemeltetőknek, amelyektől a bekötés költségeit meghaladó bevételnövekedés várható. Az automaták online adatszolgáltatását rendelet teszi kötelezővé. Emiatt – hasonlóan az online kasszákhoz – minden élelmiszert árusító automatába be kell építeni egy elektronikus egységet, amelynek segítségével az adóhivatal követni tudja a készülékek forgalmát. Ennek határideje 2017. július 1. Az Automata Felügyeleti Egység (AFE) azonban nem közvetlenül a NAV-hoz továbbítja az adatokat, hanem egy erre külön engedéllyel rendelkező, felügyeleti szolgáltatónak nevezett piaci szereplőn keresztül.

Műszakilag kész

Egészen az elmúlt napokig nem látszott, hogy lesz-e eszköz ahhoz, hogy az automatákat üzemeltető vállalkozások teljesítsék kötelezettségüket, illetve lesz-e olyan piaci szereplő, aki felügyeleti szolgáltatóként vállalja az ezzel járó munkát és százmilliós nagyságrendű fejlesztést. A kérdést megnehezítette, hogy a kormány 5000 forintban korlátozta a havidíjat, amit gépenként legfeljebb kérni lehet a szolgáltatásért cserébe. Az árusító automaták számára használható egység és a hozzá tartozó felügyeleti rendszer műszaki értelemben elkészült, és engedélyeztetés előtt áll.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában