Helyi közélet

2015.08.03. 07:31

Bazi nagy hajdú buli volt Nánáson

Hajdúnánás - Csatajelenettel, színházzal, főzéssel, vásárral, felvonulással erősítették az öntudatot.

Hajdúnánás - Csatajelenettel, színházzal, főzéssel, vásárral, felvonulással erősítették az öntudatot.

Ebben az esztendőben második alkalommal rendezték meg a Hajdúk Világtalálkozóját a hétvégén. A három napos programsorozat péntek este a főtéren kezdődött, ahol muskéta lövéseket hallhatnak az érdeklődők, melyet fáklyás felvonulás követett. Az est zárásaként a „Legenda” című táncos álomjátékot tekinthették meg a kilátogatók.

Megváltó hajdúk

Szombaton a fürdő fesztiválterületén hazai és külföldi katonai hagyományőrző csoportok teremtettek XV.–XVII. századi hangulatot. A fő látványosság a csatajelenet eljátszása volt, melyet körülbelül 50-en adtak elő egy nagyjából két hektáros tóparti tisztáson. A történet szerint a békés magyar hajdú faluba az adó megfizetését követelő török csapatok érkeztek. A bíró hiába mondta, hogy idén már háromszor is fizettek, a törökök leszúrták, a falut kirabolták. A gyerekeket szekérre tették és el akarták vinni janicsárnak. A nőket, lányokat összekötözték és rabszolgaként elhajtották. A csónakokon segítségükre érkező hajdúkat a törökök előbb legyőzték, azonban a császári csapatokkal kiegészülve a szárazföld felől később ismét támadásba lendültek. Hangos ágyú, illetve puska durrogtatások mellett a helyi legények végül felszabadították a falut, a foglyok kiszabadultak.

Jelmezes polgármester

Hajdúnánás polgármesterét Szólláth Tibort is középkori hajdú öltözetben találtuk a fürdőben. Elmondta: igyekeznek minél többet tenni a Bocskai-kultusz ápolásért. – 410 éve alapították a nagy hajdú városokat és a hajdú öntudat mostanra „kopó félben” van. A hadijátékok alkalmas az identitás erősítésére – indokolt a városvezető. A középkori, zöldes színű ruháról azt mondta, hogy egy színházi darabban, a Hajdúnánás létrehozásáról szóló Hajdú regében szerepel, hajdú főtisztet alakít.

A slambuc királya

A rendezvényen a népi hagyományokat is igyekeztek megismertetni az érdeklődőkkel. Volt például táncház, kézműves-, és népművészeti vásár, valamint népi játszóház.

A Hajdúságra jellemző gasztronómiai különlegességekből sem volt hiány. Akárcsak a középkorban hatalmas nyárson sült a malac, alatta csirkék pirultak. Szakajtóból kemencében sült házi kenyeret kínáltak. Egy Mohácsról érkezett férfi hálós cserép anyag edényekben parázson töltött káposztát főzött. Mellette a nánási „slambuckirály”, a 89 éves idős Hódos Antal nem meglepő módon slambucot készített bográcsban és úgy ahogy azt az ősök tették, nem kavarta csak 32-szer forgatta az ételt. (A slambucfőzés titkát sokaknak átadó idős szakács később örökös slambucfőző mester címet kapott a zsűritől.)

Szódalovagok fakanállal

A szódakészítőket tömörítő Jedlik Ányos Lovagrend tagjai is főztek és hagyományos fröccsöt készítettek. Bud Spencerre hasonlító nagymesterük, Varga Lajos kijelentette, hogy a jó fröccs titka a minőségi savanykás magyar rizling borban rejlik, de a fiatalok körében manapság divatos rozé fröccs sem megvetendő

A második Hajdúk Világtalálkozója vasárnap a református templomban istentisztelettel, illetve a Bocskai-szobor előtt főhajtással ért véget.

HBN-Orosz Csaba


Hajdúnánás - Ebben az esztendőben második alkalommal rendezték, rendezik meg a Hajdúk Világtalálkozóját a hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában