Jubileumi, 150. évadát kezdi a Csokonai Nemzeti Színház

Akt.:
Jubileumi, 150. évadát kezdi a Csokonai Nemzeti Színház
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Tizenöt bemutatóval, két új színésszel és jubileumi programokkal telik a 150. évforduló.

A 150. évadát kezdő Csokonai Színházban lesz az országos évadnyitó augusztus 29-én. Az eseményt a magyar színház jövőjéről szóló kétnapos konferencia előzi meg, és számos, a teátrum múltját idéző program követi – hangzott el a debreceni színház keddi tájékoztatóján. – A jubileum kapcsán abban a megtiszteltetésben részesülünk, hogy a Hitel irodalmi, művészeti és társadalmi folyóirat teljes augusztusi száma a színházunkról szól, olyanok közölnek írásokat, mint Kubik Anna, Ablonczy László, Bakó Endre – jelentette be Ráckevei Anna.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Az igazgató Csikos Sándor lesz a beszélgetőpartnere a havonta megtartandó Csokonai-történetek című estek vendégeinek. Anekdotázik például Béres Ilona, Pinczés István, Kállai Bori. A sorozat a szeptemberben nyolcvanadik születésnapját ünneplő Miske László színész visszaemlékezésével indul és a májusban ugyanennyi időssé váló Lengyel György rendező, egykori direktor estjével ér véget. Utóbbi a Naplóban is rendszeresen publikál majd a színház krónikájából idézve. „Készülünk egy fotó-, egy interaktív és egy bélyegkiállítással” – mondta az intézményvezető.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A tavalyihoz hasonlóan idén is célunk, hogy a klasszikus alapértékeket és az útkereső kísérletezéseket közvetítő előadásokat jó arányban állítsuk színpadra a hangversenyeken és a teátrumban egyaránt. Gaetano Donizetti operájával, a Szerelmi báj­itallal és a másik meglepetés darabbal megfelelünk annak a missziós feladatunknak, hogy alap-klasszikus értékekkel lássuk el a debreceni közönséget, és az ifjúság felé nyissunk az operajátszás területén” – nyilatkozott Somogyi-Tóth Dániel, a Csokonai Színház zeneigazgatója.

Komédia és monodráma

Gemza Péter művészeti vezető az előttünk álló évad bemutatóiról számolt be. – Kortárs magyar drámával, A magyar Fausttal nyitjuk a premierek sorát október 7–én. A monumentális műnek tervezett darab Hatvani István életéről szól. A klasszikus Csongor és Tünde színre vitelén a fiatal debreceni rendező, Fige Attila a cívisvárosi kötődésű zeneszerzővel, Szabó Balázzsal dolgozik majd. Vérbeli bűnügyi komédiába, a Nyolc nő címűbe vágnak bele a prózai szekció egyes női tagjai.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A társulat egy kis rock and rollt visz a deszkákra a Made in Hungária musicallel. A különbözőségről és elfogadásról szóló, koprodukcióban készülő Egerek is látható lesz, valamint Szabó Magdától az Ajtó, egy monodráma és a Rómeó és Júlia – sorolta, hozzátéve: a társulatot a Tüzes angyallal meghívták a Miskolci Operafesztiválra, az Istent a falra festeni című művet pedig a Városmajori Színházi Szemlére válogatták be.

Tóth János és Janka Barnabás

Erdősné Nagy Andrea, a Csokonai Színház közönségszervezői részlegének vezetője hangsúlyozta: a teátrum nem emel jegy- és bérlet­árain. „Aki hozzánk betér augusztus 5-től, biztosan megtalálja a neki legmegfelelőbb koncepciót” – fűzte hozzá. Megtudtuk, a társulat két ifjú taggal gazdagodik, Tóth Jánossal és Janka Barnabással. Utóbbi az Ady Endre Gimnáziumból indult, és frissen végzett a fővárosi színművészeti egyetemen.

HBN–HABE
hirdetés