HAON - PR cikk

2013.07.08. 11:39

Terv szerint halad az uniós pénzek kifizetése

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 62 milliárd forint uniós támogatás kifizetését vállalta, hozzájárulva ezzel is a kormány gazdasági növekedésre irányuló terveihez. Dr. habil Mező Ferenc az ügynökség ügyvezetője közölte: terv szerint halad a kifizetés, tartható lesz a vállalt összeg.

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 62 milliárd forint uniós támogatás kifizetését vállalta, hozzájárulva ezzel is a kormány gazdasági növekedésre irányuló terveihez. Dr. habil Mező Ferenc az ügynökség ügyvezetője közölte: terv szerint halad a kifizetés, tartható lesz a vállalt összeg.

Az uniós források teljes mértékű felhasználása mindannyiunk közös érdeke. Ezen pénzek nélkül gyakorlatilag nem lenne fejlődés Magyarországon.

Azonban nem indult jól ez az év a források lehívását illetően: az elhúzódó tél több fronton is problémát okozott, a márciusi havazás miatt az első negyedévben nem lehetett megkezdeni a beruházásokat, majd a bel– és árvíz problémák okoztak fennakadást a fejlesztések folyamatában. A korábbra tervezett útépítések is csak nemrég kezdődtek el, így a kifizetések csúsztak, de még így is tartani lehet az Észak-alföldi régióban tervezett 62 milliárd forint kifizetését.

Június végével lezárult az első félév, mely időszak alatt közel 21 milliárd forint került kifizetésre a régióban, ami 94 százalékos teljesítést jelent az eredeti tervhez viszonyítva. Csak június utolsó hetében 5,6 milliárd forintot utaltak át kedvezményezetteknek, ami az adott időszakra vonatkozóan 194 százalékos eredmény.

Az ügynökség kezelésében álló pályázatok esetében gazdaságfejlesztésre 5,8 milliárd, turizmusfejlesztésre 5,1 milliárd, közlekedésfejlesztésre 4,1 milliárd, valamint város- és térségfejlesztésre 5,8 milliárd forint került kifizetésre az év első felében.

Hajdú-Bihar megyében az EMD Kft. telephelyfejlesztéséhez kapcsolódó 99,5 millió forintos támogatás kifizetése is ebben az időszakban történt meg. A projekt célja egy olyan 2.049 nm alapterületen felépülő gyártó és szerviz csarnok létesítése volt, ahol a társaság az eszközeit, a szükséges technológiát optimálisan tudja elhelyezni.

A fejlesztés keretében a következők épültek meg: CNC forgácsoló üzem, alapanyag és készáruraktár, csomagoló helyiség, műszer átadó-átvevő helyiség, 4 db iroda és 1 db tárgyaló, étkező, öltözők, előadó terem.

A hazai gazdasági környezet és a vállalkozói kedv is kezd helyreállni, hiszen a KSH legfrissebb közleménye szerint 2013. első negyedévében Magyarország bruttó hazai terméke – az előzetes becslésnek megfelelően – 0,7 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

Ez a növekedés remélhetőleg kedvezően fog hatnia következő fél év kifizetéseire is, a tervek szerint szeptember végéig több mint 21,5 milliárd forint kerül kifizetésre, a maradék 19,5 milliárd forintot pedig december végéig utalják ki a kedvezményezetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!