Kivágni vagy nem kivágni…

A ház előtt, közterületen hatalmas akácfa áll, aminek tíz-tizenkét méteres gyökere benőtt a kertbe, feltörte a járdát, és azt teljesen fel kellett bontani – jelezte a Lakatos utca 40. szám alatt élő Ungvári Andrásné, aki már korábban az önkormányzat segítségét kérte.

Mint felidézte, akkor gallyazási engedélyt kapott, később pedig azt a tanácsot, hogy vágja ki a gyökeret vagy a fát, majd ültessen a helyére három másikat. A panaszos újra felvetette e kérdést a Napló közvetítését kérve.

Kétszer fordult a városüzemeltetési osztályhoz a panaszos – válaszolta Mezősi János  osztályvezető. – Először 2004 júliusában kereste meg a hivatalt azzal, hogy az ingatlana előtti fehér akácok tetvesek, nagy a lombjuk, a gyökérzet felnyomta a járdát, megemeli a kerítés oszlopát. A helyszíni szemlén úgy ítélték meg, nem megalapozottak e panaszok, de a gallyazást engedélyezték – önköltségen – a légvezetékek miatt. Ez meg is történt. Idén Ungvári Andrásné a fák kivágását kérte ugyanezekre hivatkozva, és arra, hogy a növények korhadtak, balesetveszélyesek. Újabb szemlét tartottak, de ismét tévesnek ítélték az indokokat: a fákat egészségeseknek találták, amelyek a járdát nem emelik fel, a talajban lévő gyökerek pedig nem okoznak kárt. Az osztályvezető hozzáfűzte: túlzás a 3,4 méteres fákat „hatalmasnak” minősíteni.   

P.É.